Multimilijarder najavio kandidaturu

Prvi govor prepun samohvale i uvreda: I Trump u utrci za republikansku nominaciju

Hina

Reuters

Reuters



NEW YORK – Poznati američki multimilijarder Donald Trump, mogul trgovine nekretninama i TV-voditelj, u utorak je najavio svoju kandidaturu za predsjedničke izbore 2016., a njegovo prvo obraćanje javnosti bilo je prepuno samohvale, uvredljivih izjava i napada na stranačke kolege republikance i na administraciju predsjednika Baracka Obame.


»Ja ću biti najveći predsjednik kad je u pitanju stvaranje novih radnih mjesta kojeg je Bog ikad stvorio«, rekao je Trump (69) u svojem neboderu na Manhattanu na početku kampanje za osvajanje republikanske nominacije.


Koristeći vrlo provokativni rječnik, milijarder kojega iznimno rijetki vide kao ozbiljnijeg kandidata za osvajanje predsjedničke nominacije, optužio je Meksiko da u SAD šalje silovatelje i druge kriminalce.»Šalju nam ljude koji imaju velikih problema i oni svoje probleme donose ovamo«, rekao je. »Donose drigu, donose kriminal, to su silovatelji, iako pretpostavljam da ima i nešto dobrih ljudi«, pojasnio je.Za nominaciju za iduće predsjedničke izbore natjecat će se neuobičajeno velik broj republikanskih kandidata jer ih se već dosad, prije Trumpa, prijavilo čak jedanaestoro.

Hvaleći se osobnim bogatstvom od 8,7 milijardi dolara, Trump se obrušio na navodnu slabu pismenost Jeba Busha, mlađeg sina i brata prijašnje dvojice američkih predsjednika, koji je svoju kampanju pokrenuo u ponedjeljak.




»Kako, dovraga, možete glasovati za tog tipa«, upitao se naglas.


Trump je razmišljao o kandidaturi i na nekoliko prijašnjih prijašnjih izbora, ali je svaki put odustao. Ankete mu predviđaju jedno od posljednjih mjesta na popisu republikanaca koji bi željeli nominaciju, a osim toga ima vrlo negativnu sliku u američkoj javnosti, u kojoj više od polovice izjavljuje da nikad ne bi ni pomislilo dati glas njemu.