Mjesec ponosa

Prvi gej guverner konačno zabranio terapije ‘konverzije homoseksualaca’: ‘Spasili smo 20.000 djece’

Portal Novilist.hr

FOTO/Jared Polis, Colorado Senate GOP, Public Domain

FOTO/Jared Polis, Colorado Senate GOP, Public Domain

Colorado postaje osamnaesta država u SAD-u koja zabranjuje ovakvu „terapiju“. Vijeće ljudskih prava je citiralo studiju Sveučilišta San Francisco koja pokazuje da su „tinejdžeri podvrgnuti konverzijskoj terapiji, osam puta skloniji počinjenju samoubojstva od drugih mladih homoseksualnih osoba".



COLORADO – Prvi homoseksualni guverner u Sjedinjenim Američkim Državama, u petak je zabranio terapiju „konverzije homoseksualaca“, nakon što je potpisao dva dokumenta o pravima LGBTQ zajednice.


Riječ je o guverneru Colorada, demokratu Jaredu Pollsu, koji je osim zabrane „terapije“, potpisao i prijedlog zakona kojim se dozvoljavam transrodnim i interseksualnim osobama da promjene spol na rodnom listu, bez da prilože dokaz o operaciji, prenosi VT.


Institut Williams (UCLA) u anketi iz siječnja 2018. godine, procjenjuje da je više od 20 tisuća LGBTQ djece u dobi od 13 do 17 godina, trebalo sudjelovati u kontroverznoj „terapiji“ koja „pretvara“ homoseksualne osobe u heteroseksualne.




„Prijedlog brani licenciranim psiholozima ili licenciranim, certificiranim i registriranim pružateljima usluga oko skrbi mentalnog zdravlja sudjelovanje u konverzijskim terapijama na pacijentima mlađima od osamnaest godina.“, stoji u prijedlogu, a dodaje se i da će se oni koji ne ispoštuju zabranu, naći pred disciplinskim odborima.


Colorado tako postaje osamnaesta država u SAD-u koja zabranjuje ovakvu „terapiju“. Vijeće ljudskih prava je citiralo studiju Sveučilišta San Francisco koja pokazuje da su „tinejdžeri podvrgnuti konverzijskoj terpaiji osam puta skloniji počinjenju samoubojstva od drugih mladih homoseksualnih osoba koje nisu ‘odbačene’ ili su ‘odbačene’ od strane roditelja“, prenosi VT.  


Vijeće je dodalo i koje se još organizacije protive ovakvoj terapiji, a na popisu se nalaze udruge pedijatara, obiteljske terapije, liječnika i psihijatra.


VT. piše i da je prijedlog potpisan istog dana kad je aktualni predsjednik Donald Trump kritiziran oko Tweeta kojim je omalovažavao „mjesec ponosa“, a dodaju i da američki predsjednik često napada LGBTQ zajednicu, te da im je zabranio i prijavu u vojsku. “Pride Month” ili “Mjesec ponosa” se odnosi na lipanj, a služi za podizanje svijesti o LGBTQ zajednici. Lipanj je odabran zbog prvih prosvjeda ove zajednice koji se dogodio 28. lipnja 1969. godine.