Loša kakvoća zraka

Protiv smoga u megalopolisu: Milijarder Slim razvija prototip električnog taksija koji će smanjiti onečišćenje glavnog grada Meksika

Hina

Reuters

Reuters



Giant Motors, proizvođač automobila, djelomice u vlasništvu meksičkog bogataša Carlosa Slima, razvija prototip električnog taksija koji bi trebao zamijeniti prijevoz klasičnih vozila i tako smanjiti onečišćenje zraka u meksičkoj prijestolnici.


U partnerstvu s proizvođačem automobila Moldex i četiri meksička sveučilišta, Giant planira proizvesti vozila koja bi zamijenila više od 130.000 registriranih taksija, rekao je Elias Massri, izvršni ravnatelj Giant Motors Latinoamerica.


»Razvijamo prototipove i nadamo se završiti ih ove godine kako bismo pronašli održivo rješenje, električno vozilo koje može istinski zamijeniti vozila na benzin«, kaže Massri.




Debeli smog iritira oči i grlo i čest je u glavnome gradu Meksika koji je na zapadnoj hemisferi najveći megalopolis. Zbog toga vlasti povremeno objavljuju zdravstvena upozorenja i prisilno smanjuju automobilski promet.


Kakvoća zraka u Meksiku u kojem prometuje 5,4 milijuna vozila, osobito je bila loša proteklih tjedana.»Poseban izazov za promet taksija u Meksiku jest to što vozači često kruže bez putnika u potrazi za klijentima«, kaže Massri i objašnjava da zbog toga trebaju razviti »električni taksi na baterije koje se brzo pune i dugo traju«.

Proteklih godina Giant Motors i Moldex razvili su i prodali 500 laganih električnih kamiona koji mogu prevoziti teret do jedne tone. Upravo to iskustvo potaknulo ih je da počnu razvijati sličan projekt s taksijima.