Prosvjedi

Prosvjednici u Barceloni palili fotografije španjolskog kralja Felipea

Hina

Reuters

Reuters



Španjolski kralj Felipe VI Bourbon, čiji je boravak u Barceloni u ponedjeljak obilježen prosvjedima i jakim policijskim osiguranjem, rekao je kako u Kataloniji nema mjesta »nasilju, netoleranciji niti nepoštivanju prava i slobodna drugih«.


Kralj, njegova supruga kraljica Letizia, te njihove dvije kćerke prisustvovali su u kongresnom centru u Barceloni ceremoniji dodjele nagrada zaklade Princeza od Girone.To je bio prvi posjet kraljevske obitelji Kataloniji, autonomnoj pokrajini na sjeveroistoku Španjolske, nakon što su prije tri tjedna izrečene osuđujuće presude katalonskim dužnosnicima zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. godine.

»U Kataloniji ne smije biti mjesta niti nasilju, niti netoleranciji, niti nepoštivanju prava i sloboda drugih«, rekao je kralj u kongresnom centru gdje su njegove riječi bile popraćene pljeskom i povikom »Živio kralj«.


Zgradu je čuvala policija postavivši oko nje željezne sigurnosne ograde. Glavne ulice blokirala je policijskim kombijima.




Ceremoniji nije prisustvovao nitko iz katalonske vlade, koja podržava odcjepljenje od Španjolske, dok su oko dvorane prosvjedovale tisuće zagovornika nezavisnosti.


»Katalonija nema kralja!«, vikali su prosvjednici udarajući metalnim žlicama o lonce. Nosili su zastave koje simboliziraju nezavisnost, natpise s prekriženom krunom, a neki su palili fotografije kralja Felipea VI. Dio prosvjednika vrijeđao je uzvanike koji su nastojali ući na ceremoniju.


»U zatvoru su naši politički zatvorenici, ne možemo to prihvatiti«, rekla je jedna starija prosvjednica, misleći na devetero dužnosnika kojima je Vrhovni sud izrekao kazne zatvora od 9 do 13 godina jer su organizirali referendum kojeg je bio zabranio Ustavni sud, a onda i proglasili republiku Kataloniju. Republika nije zaživjela u stvarnosti.


Presude su pokrenule val prosvjeda, tijekom kojih je proteklih tjedana došlo do sukoba zagovornika nezavisnosti i policije. Prosvjednici su ranije blokirali prometnice, palili kontejnere za smeće i postavljali barikade.


!Nezavisnost je jedini put za nas«, istaknuo je jedan od prosvjednika u ponedjeljak navečer ispred kongresnog centra u Barceloni.


Unutra je 14-godišnja princeza Leonor de Bourbón, kćer Felipea VI. i njegova buduća nasljednica na prijestolju, održala govor na odličnom katalonskom jeziku davši do znanja da ga je učila, ocijenile su novine La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni. Leonor je napomenula da su joj od malena roditelji s ljubavlju govorili o gradu Gironi i Kataloniji pa da je »naučila mnoge stvari o katalonskoj povijesti i kulturi«.


»Katalonija je zemlja koja će uvijek imati posebno mjesto u mom srcu«, rekla je.


»S ponosom ću pronositi ime zaklade Princeza od Girone, čitavom Katalonijom i ostatkom Španjolske i svijeta, kako bi se znalo za njen rad u korist mladih a kako bi oni imali bolju budućnost«, dodala je.


Zaklada Princeza od Girone osnovana je 2009. godine u katalonskom gradu Gironi te svake godine dodjeljuje nagrade mladima na iznimne uspjehe na profesionalnom i osobnom planu.