Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. listopada 2019.
"Smiješne" optužbe

Propovjednik Fethullah Gulen pozvao SAD da odbaci zahtjev za izručenjem Ankare

Autor:
Objavljeno: 20. srpanj 2016. u 10:14 2016-07-20T10:14:38+02:00

Propovjednik Fethullah Gulen, protivnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, pozvao je SAD, gdje je nastanjen, da odbaci zahtjeve za izručenjem Ankare koja ga smatra podstrekačem neuspjela vojnog udara u Turskoj.

U priopćenju Gulen, koji živi u dobrovoljnom egzilu u SAD-u od 1999. godine, nazvao je "smiješnima" izjave Erdogana i turskog premijera Binalija Yildrima prema kojima je on organizator pokušaja vojnog udara turskih vojnika.

Erdogan je "još jednom danas pokazao kako je spreman na sve da učvrsti svoju vlast i progoni one koji ga kritiziraju", kazao je propovjednik koji je nastanjen u Saylorsburgu, u Pennsylvaniji, na sjeveroistoku SAD-a.

"Pozivam američku vladu da odbaci sve napore oko korištenja postupka izručenja za provođenje političke osvete", kazao je on.

"Smiješno je, neodgovorno i krivo sugerirati da imam bilo što s tim užasnim pokušajem puča", ponovio je u priopćenju Gulen koji je već zanijekao ikakvu svoju umiješanost u prvim satima puča.

Fethullah Gulen duhovni je vođa pokreta Hizmet koji se zalaže za umjereni islam u nekoliko desetaka zemalja a vlasti u Ankari smatraju ga terorističkim pokretom.

Turski premijer rekao je u utorak u parlamentu kako je njegova vlada uputila Sjedinjenim Državama četiri dosjea tražeći Gulenovo izručenje. 

Bijela kuća navela je kako je američki predsjednik Barack Obama razgovarao u utorak s Erdoganom o turskom zahtjevu za izručenjem te da je ponudio Turskoj pomoć u istrazi oko neuspjelog vojnog udara.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.