Ne ide, pa ne ide

Propade prodaja F-16: Ni Netanyahu nije uspio “slomiti” Amerikance

Hina

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Izraelski izvor kaže da je pitanje prodaje zrakoplova »zaglavljeno u dubokoj birokraciji« i da je to zapravo jedino pitanje u kojem se Amerikanci i Izraelci ne slažu



ZAGREB, Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i američki državni tajnik Mike Pompeo nisu uspjeli otkloniti prepreke američke administracije na prodaju modificiranih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, objavili su izraelski dužnosnici na koje se poziva izraelski portal Axios.


Netanyahu i Pompeo razgovarali su na marginama inauguracije novog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, a izraelski izvor kaže da je pitanje prodaje zrakoplova »zaglavljeno u dubokoj birokraciji« i da je to zapravo jedino pitanje u kojem se Amerikanci i Izraelci ne slažu.


Trumpova administracija, naime, želi da Izrael Hrvatskoj proda 12 zrakoplova F-16 Barak u izvornom stanju, bez izraelske tehnološke nadogradnje.




Hrvatska vlada inzistira na »izraelskoj verziji« zrakoplova i tvrdi da će u suprotnom odustati od dogovora.


Netanyahu je prethodno o tome razgovarao i s bivšim američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom, ali on je kategorički odbio ublažiti američke uvjete.


Ovakav rasplet događaja po svemu sudeći znači da od hrvatske kupnje izraelskih zrakoplova neće biti ništa.