Kiša, bujice, klizišta u susjednoj državi

Promet obustavljen na desetinama cesta u BiH, poplavljene stotine kuća

Hina

Desetine magistralnih i regionalnih cesta u Bosni i Hercegovini poplavljene su ili oštećene u klizanju zemljišta, a stotine obitelji su evakuirane jer su im kuće poplavljene zajedno s drugim objekatima zbog kiše koja pada od utorka te je izazvala bujice i veliki porast vodostaja rijeka



MOSTAR Desetine magistralnih i regionalnih cesta u Bosni i Hercegovini poplavljene su ili oštećene u klizanju zemljišta, a stotine obitelji su evakuirane jer su im kuće poplavljene zajedno s drugim objekatima zbog kiše koja pada od utorka te je izazvala bujice i veliki porast vodostaja rijeka.


Meteoalarm je u četvrtak ponovno izdao upozorenje za kišno i grmljavinsko nevrijeme na širem području Banje Luke, Sarajeva i Tuzle.


U Banjoj Luci je 247 obiteljskih kuća poplavljeno, dok je 14 stambenih objekata ugroženo klizištima, izjavio je gradonačelnik Slobodan Gavranović. U izjavi za novinare nakon izvanredne sjednice Kriznog stožera, gradonačelnik Gavranović pojasnio je da je na području grada aktivirano 60 klizišta.




Nabujala rijeka Tinja poplavila je preko 300 obiteljskih kuća u općini Srebrenik zbog čega su iz najugroženijih područja iseljene 22 obitelji.


U Tuzlanskoj županiji stanje je posebno teško u Lukavcu gdje je poplavljeno 300 objekata. Aktivirana su brojna nova, kao i stara klizišta. Uže gradsko središte je pod vodom i slojem mulja.


Obilne kiše dovele su po rasta vodostaja rijeke Brke koja je poplavila nekoliko naselja u u južnom dijelu Distrikta Brčko. Voda je prodrla u naselja Palanka i Brka koja su bila poplavljena i u svibanjskim poplavama.


Brojne magistralne prometnice su poplavljene zbog čega je obustavljen promet na magistralnom putu između Tuzle i Doboja, Prnjavora i Derventa te Tuzle i Bijeljine.


Vlada Federacije BiH je za tri pogođene županije izdvojila ukupno 3,5 milijuna maraka (oko 1,8 milijuna eura) hitne pomoći tijekom svibnja i posljednjih nekoliko dana.