Istraga

Projektil kojim je srušen MH17 nad Ukrajinom ispalile su ruske oružane snage

Hina

Fred Westerbeke / Reuters

Fred Westerbeke / Reuters

Wilbert Paulissen, voditelj odjela za kaznenu istragu nizozemske nacionalne policije, rekao je da je projektil Buk-Telar ispalila ruska 53. protuzračna brigada



BUNNIK Istražitelji u slučaju rušenja malezijskog zrakoplova na letu MH17 u istočnoj Ukrajini 2014. rekli su u četvrtak da su projektil kojim je avion srušen ispalile ruske oružane snage.


Wilbert Paulissen, voditelj odjela za kaznenu istragu nizozemske nacionalne policije, rekao je da je projektil Buk-Telar ispalila ruska 53. protuzračna brigada.


»Sva vozila u konvoju koji je prevozio projektile bila su dio ruskih oružanih snaga«, rekao je na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.




Paulissen je rekao da projektil Buk posjeduje »mnoge jedinstvene značajke koje su poput digitalnog otiska projektila«.


Rusija je opovrgnula da je upletena u incident i optužuje Ukrajinu.


Nizozemska istraga se trenutačno usredotočila na stotinjak ljudi za koje se sumnja da su imali »aktivnu ulogu« u tom slučaju. Zasad se ne spominju nikakva imena.


Voditelj istraživačke skupine Fred Westerbeke je istaknuo u četvrtak da je istraga u »završnoj fazi« ocijenivši da »posao još nije završen«.


Prethodnih godina smo »prikupili mnogo dokaza, ali još nismo spremni« za podizanje optužnica, rekao je.


Nizozemske vlasti su objavile da će se osobama uhićenim u okviru istrage suditi u Nizozemskoj na temelju ugovora što su ga potpisale zemlje koje sudjeluju u istrazi.


Malezijski putnički zrakoplov MH17 17. srpnja 2014. srušio se na prostoru istočne Ukrajine, u blizini ruske granice. U avionu je bilo 298 osoba, među kojima 15 članova posade.


Zrakoplov se srušio na oko 60 kilometara od ruske granice.