Britanska premijerka

Prijevremeni britanski izbori: Hičkokovski potez Therese May

Hina



Britanska premijerka Theresa May iznenadila je zahtjevom za raspisivanje prijevremenih izbora 8. lipnja, u želji da tim potezom uoči pregovora o Brexitu ojača i svoju parlamentarnu većinu i osobni legitimitet.  


“Podjele u parlamentu otežavaju uspješan Brexit i izbori su jedini način da se osigura stabilnost u predstojećim godinama”, rekla je May ispred svoje rezidencije u Downing Streetu.


Raspisivanje izbora tri godine prije redovitog roka moraju odobriti dvije trećine parlamentarnih zastupnika.




Zastupnici će o tome odlučivati već u srijedu, a May ne bi trebala imati teškoća osigurati dvotrećinsku većinu jer je vođa oporbe Jeremy Corbyn odmah pozdravio održavanje prijevremenih izbora, iako njegovi laburisti po anketama stoje jako loše.


Prođe li zahtjev u parlamentu, 2017. će biti četvrta uzastopna izborna godina u Ujedinjenom Kraljevstvu. Godine 2014. Škoti su glasovali o neovisnosti, 2015. održani su redoviti parlamentarni izbori, a lani referendum o Brexitu.


May prijevremenim izborima želi iskoristiti slabost laburista u anketama kako bi povećala konzervativnu većinu, posebno stoga jer sama nema izborni legitimtet. Na dužnost premijerke stupila je ostavkom Davida Camerona, a ne vodeći stranku na izborima.


Kockanje bi joj se moglo isplatiti jer po postojećima anketama konzervativci imaju 43 posto podrške, laburisti samo 25, UKIP 11, a liberalni demokrati deset posto.  


Konzervativci danas u parlamentu imaju većinu od samo 17 zastupnika i stranka nije imuna na moguće pobune u vlastitim redovima.


“May je sada politički jaka i u svakom joj je interesu da to kapitalizira prije nego što joj pregovori o Brexitu otežaju život”, komentirao je jedan europski diplomat.


Europski čelnici danas su kazali da prijevremeni izbori ne mijenjaju ništa u planovima EU-a vezanim za Brexit.


Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavu prijevremenih izbora nazvao je “hičkokovskim zapletom”.


“Izgleda da je Hitchcock režirao Brexit: prvo potres, a onda rast napetosti”, napisao je na Twitteru.


Referenca je to na davnu izjavu slavnog britanskog redatelja Alfreda Hitchcocka koji kazao da svaki dobar film mora početi ‘potresom’ pa se nastaviti dizanjem tenzija gledateljima.


Nešto ozbiljnije od Tuska, njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel kazao je da će britanski izbori donijeti “više jasnoće i predvidljivosti” u pregovorima s EU-om.


Osnažena parlamentarna većina May bi omogućila bolje adute u raspravi s nezadovoljnim Škotima koji, u odgovoru na Brexit, traže novi referendum o neovisnosti.


Ali svoju priliku u prijevremenim izborima vidi i škotska premijerka Nicola Strurgeon.


“Što se tiče Škotske, ovaj potez je golema pogrešna procjena premijerke”, priopćila je Sturgeon. Njezina Škotska nacionalna stranka (SNP) zatražila je ponovni referendum o izlasku Škotske iz Ujedinjenog Kraljevstva.


“To će ljudima dati još jednu priliku da odbace usku politiku (konzervativaca), politiku koja unosi razdor, te da ojačaju postojeći demokratski mandat škotskom narodu da sam odlučuje o svojoj budućnosti”, dodala je škotska premijerka.


Odlukom britanske premijerke da raspiše prijevremene izbore tri godine prije roka u ovoj će godini tri najveće europske ekonomije na birališta, jer Francuska idući tjedan održava redovite predsjedničke, a Njemačka najesen redovite parlamentarne izbore.