Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Odlazak Zvonimira Matijevića

Preminuo banjolučki svećenik čiji je blagoslov tražio papa Franjo

Foto međugorje-info.com
Foto međugorje-info.com
Autor:
Objavljeno: 30. kolovoz 2018. u 18:44 2018-08-30T18:44:30+02:00

Javnosti je taj svećenik postao poznat kada je 6. lipnja 2015. iznio svoje životno svjedočanstvo pred papom Franjom u sarajevskoj katedrali. Nakon njegova dirljivog svjedočanstva papa Franjo mu je poljubio ruku i zatražio njegov blagoslov

MOSTAR Preminuo je banjolučki svećenik Zvonimir Matijević od kojega je Sveti otac Franjo za vrijeme posjeta Bosni i Hercegovini 2015. godine zatražio blagoslov pošto je svjedočio o stravičnim mučenjima kojima je bio izložen u Kninu za vrijeme srpske pobune.

Kako je u četvrtak izvijestio portal Nedjelja Vrhbosanske nadbiskupije, svećenik Zvonimir Matijević preminuo je u srijedu u bolnici za plućne bolesti i TBC u Klenovniku u Hrvatskom Zagorju nakon dugogodišnje bolesti izazvane teškim zlostavljanjem u srpskom zatvoru u Kninu.

Javnosti je taj svećenik postao poznat kada je 6. lipnja 2015. iznio svoje životno svjedočanstvo pred papom Franjom u sarajevskoj katedrali. Nakon njegova dirljivog svjedočanstva papa Franjo mu je poljubio ruku i zatražio njegov blagoslov.

Rat je velečasnog Matijevića zatekao kao župnika u Glamoču, gdje ga je sredinom 1992. godine srpska vojska zatočila i uz teške torture i batine prebacila u zatvor u Kninu. Ondje je zadobio iznimno teške ozljede pošto je odbio na televiziji javno priznati da je ratni zločinac.

Nakon što je bio premješten u kninsku bolnicu preživio je nakon više operativnih zahvata. U bolnici ga je na molbu banjolučkog biskupa Franje Komarice posjetio bihaćko-petrovački pravoslavni episkop Hrizostom te je bio razmijenjen kao ratni zarboljenik. Obolio od multiple skleroze zbog uznapredovale teške bolesti, umirovljen je 2011. i poslan na liječenje.

Posljednji ispraćaj i ukop svećenika Zvonimira Matijevića održat će se u petak na katoličkom groblju Sv. Marko u Banjoj Luci.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.