Traže slabljenje sankcija

Pregovori s Iranom o poštivanju nuklearnog sporazuma bez rezultata

Hina

REUTERS

REUTERS

»Godinu dana pokazujemo strpljenje. Sada je red na Europljanima da učine to isto«, kazao je Mousavi poručivši kako bi europski partneri iz sporazuma trebali ponuditi »praktična rješenja«.



Uporni pregovori koji bi trebali uvjeriti Iran da ne prekrši postavljena ograničenja u raspolaganju nuklearnom tehnologijom u petak su se našli pred propašću nakon što su iranski dužnosnici upozorili da njihovi zahtjevi nisu ispunjeni i da je Washington odbio pozive iz Europe da smekša svoje sankcije Teheranu kako bi se stvorili uvjeti za nastavak razgovora.


Tjedan nakon što je Washington u zadnji trenutak opozvao zračne udare na ciljeve u Iranu diplomate su ocijenile kako je Iran na putu da u narednim danima prijeđe prag dopuštene prozvodnje obogaćenog uranija definiranog nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama iz kojega su se SAD povukle prošle godine.


Svaki takav korak promijenio bi okruženje u kojemu se vode diplomatski pregovori i to upravo u vriemenu kada europski političari upozoravaju kako bi i mala pogreška na bilo kojoj strani mogla gurnuti SAD i Iran u rat.




Iranski dužnosnici u petak su se u Beču sastali s predstavnicima država koje su još uvijek partneri u okviru ranije postignutog nuklearnog sporazuma – Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i Kinom. Iranci su ovom prigodom ponovili zahtjev kako bi im se morala dopustiti prodaja nafte.


Razgovori su bili »posljednja prilika za sadašnje partnere … da se okupe i ocijene kako mogu ispuniti svoje obveze prema Iranu«, kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi.


Iako je istupio iz sporazuma s Teheranom Washington je tražio od europskih država da prisile Iran kako bi poštovao svoje obveze iz tog istog sporazuma. Iz Irana su pak poručili kako to ne mogu napraviti osim ukoliko im Europljani ne osiguraju obećanu ekonomsku korist.


»Godinu dana pokazujemo strpljenje. Sada je red na Europljanima da učine to isto«, kazao je Mousavi poručivši kako bi europski partneri iz sporazuma trebali ponuditi »praktična rješenja«.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je ranije ovog tjedna kako će zatražiti od američkog predsjednika Donalda Trumpa da olabavi sankcije protiv Irana kako bi pregovori s tom zemljom mogli biti nastavljeni no čini se kako za taj poziv nije bilo sluha jer je Trumpov izaslanik za Iran u petak kazao kako sankcije proiv Teherana ostaju te kako se odnose na cjelokupni izvoz iranske nafte.


»Sankcionirat ćemo svaki izvoz iranske sirove nafte«, kazao je novinarima u Londonu Brian Hook, posebni američki izaslanik za Iran.


Europske države koje se protive Trumpovoj odluci da odustane od sporazuma s Iranom i toj zemlji ponovo nametne sankcije obećale su naći načina kako bi se Iranu osigurala mogućnost trgovine ukoliko se nastavit pridržavati odredbi sporazuma. U praksi je taj plan međutim zakazao jer su velike europske tvrtke odustale od planova da investiraju u Iran.


Iran je u proteklim tjednima postavio nekoliko rokova za dogovor zaprijetivši kako će u slučaju da toga ne bude odustati od ograničenja definiranih nuklearnim sporazumom. Prvi takav rok istekao je u četvrtak a iz Teherana su najavili kako bi nakon toga mogli povećati svoju proizvodnju obogaćenog uranija.


Diplomati u Beču gdje je smještena agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju (IAEA) u četvrtak su kazali za Reuters kako posljedni podaci prikupljeni od inspektora na terenu sugeriraju da ograničenja još nisu prijeđena no to bi se moglo dogoditi u subotu uli nedjelju.


Drugi rok kojega je Iran postavio istječe 7. srpnja a nakon toga bi u toj zemlji mogli početi postupak proizvodnje uranija veće čistoće od one koju dopušta sporazum.