Havarija Bourbon Rhodea

Prefektura Martinique prekida aktivnu potragu za nestalima: ‘Ovo je bila izuzetno teška odluka’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot

Foto Screenshot



Predstavnici francuske prefekture Martinique objavili su na konferenciji za medije da prekidaju aktivnu potragu za nestalim pomorcima Bourbon Rhodea na Atlantiku, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić. Svi napori ovime ipak ne prestaju, jer, objavili su, nastavlja se aktivno praćenje: brodovi koji budu prolazili tom rutom imat će zadaću budno motriti hoće li nešto uočiti.


– Šanse da se nakon 16 dana pronađu ljudi u moru jednostavno više ne postoje i zato smo odlučili iz aktivne faze potrage prijeći u aktivnu fazu motrenja. To znači da će brodovi koji tamo prolaze imati zadatak da budno motre hoće li nešto pronaći, pojasnio je prefekt Martiniquea Franck Robine na konferenciji za medije, prenosi Jutarnji.


Dodao je i kako su šanse za preživljavanje i s najboljom opremom za spašavanje 16 dana nakon potonuća gotovo nemoguće te da se operacija nastavlja u fazi aktivnog motrenja brodova koji tamo budu prolazili.




– Ovo je bila izuzetno teška odluka i htio bih izraziti sućut francuske Vlade obiteljima nestalih mornara, poručio je Robine.


Prefektura Martinique na konferenciji za medije i na društvenim mrežama objavila je izvješće o potrazi koja je trajala više od dva tjedna. U akciji su spašena tri mornara, ali su pronađena i četiri tijela.


Pretražena je površina od 205.000 kilometara, što je veličine kao 43 posto površine Francuske. U potrazi je sudjelovalo ukupno 19 brodova i 15 međunarodnih zrakoplova.


Već više od 10 dana nisu pronađeni nikakvi ostaci Bourbon Rhodea, mornari niti splavi za spašavanje.


Aktivna potraga nastavit će se ako sateliti ili bilo tko drugi uoči neke objekte u moru. Sateliti EMSA-e snimat će to područje još nekoliko dana.