(Ne)izvjesno

Predsjednički izbori u Srbiji 2. travnja: Može li itko “zapapriti” Vučiću

Hina

Aleksandar Vučić, Foto: REUTERS

Aleksandar Vučić, Foto: REUTERS

Dosadašnja istraživanja javnog mišljenja veliku prednost daju Aleksandru Vučiću, između 52 i 53 posto, dok bi s oporbene scene na 10 do 15 posto glasova u prvom krugu mogli računati Vuk Jeremić, Saša Janković i Vojislav Šešelj

BEOGRAD Predsjednički izbori u Srbiji bit će održani 2. travnja, a odluku o raspisivanju izbora priopćila je u četvrtak predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković. »Pozivam građane i želim im da izaberu najboljeg kandidata, koji će ozbiljno i odgovorno surađivati s vladom Srbije«, izjavila je predsjednica srbijanskog parlamenta i poručila građanima da izaberu kandidata koji će se boriti »za teritorijalni integritet države«.

Republičko izborno povjerenstvo (RIK) utvrđuje listu kandidata za izbor predsjednika države najkasnije 15 dana prije dana izbora i objavljuje je u »Službenom glasniku Republike Srbije« , a redni broj koji će kandidati imati na glasačkom listiću utvrđuje se žrijebom na sjednici RIK-a.


Ako u prvom krugu nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su sudjelovali u glasovanju, drugi krug izbora održava se u roku od 15 dana, a u njemu sudjeluju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.


Aktualnom srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću petogodišnji mandat istječe u svibnju, a zakonski rok za raspisivanje predsjedničkih izbora je 3. ožujka.Zajednički kandidat vladajuće koalicije na čelu sa Srpskom naprednom strankom (SNS) bit je srbijanski premijer i vođa naprednjaka Aleksandar Vučić, a izbornu utrku već su započeli i nekadašnji šef diplomacije Vuk Jeremić, donedavni pučki pravobranitelj Saša Janković te čelnik konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović. Srpska radikalna stranka za svog je kandidata predložila šefa radikala Vojislava Šešelja.

Dosadašnja istraživanja javnog mišljenja veliku prednost daju Aleksandru Vučiću, između 52 i 53 posto, dok bi s oporbene scene na 10 do 15 posto glasova u prvom krugu mogli računati Vuk Jeremić, Saša Janković i Vojislav Šešelj.




Premijer Vučić, koji je kandidat vladajuće koalicije predvođene Srpskom naprednom strankom, ocijenio je ranije će novi šef države biti izabran u drugom krugu i da će »izbori biti teški«. Vučić je rekao da će »kampanja oporbenih kandidata biti usmjerena protiv dobrih rezultata« njegove vlade.