Državno odvjetništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić osumnjičen zbog referenduma u RS-u

Hina

Reuters

Reuters

Državno odvjetništvo BiH potvrdilo je u četvrtak da su troje srpskih dužnosnika, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović te premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović osumnjičeni za organiziranje nezakonitog referendumu o danu Republike Srpske



MOSTAR Državno odvjetništvo BiH potvrdilo je u četvrtak da su troje srpskih dužnosnika, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović te premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović osumnjičeni za organiziranje nezakonitog referendumu o danu Republike Srpske.


Kako je za medije potvrđeno iz državnog odvjetništva Ivanić, Šarović i Cvijanović dobili su pozive za saslušanje u statusu osumnjičenika nakon što je nedavno u toj instituciji kao prvoosumnjičeni ispitan predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.


»Oni će biti ispitani u svojstvu osumnjičenih u predmetu za kazneno djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda iz članka 239. Kaznenog zakona BiH«, navodi se u obavijesti, ali nije navedeno kada je zakazano njihovo saslušanje.




Ustavni sud BiH zabranio je održavanje referenduma o Danu Republike Srpske, no unatoč tome je održan u rujnu prošle godine.


Zbog protivljenja odlukama Ustavnog suda BiH, Sjedinjene Države uvele su financijske sankcije Dodiku, što je on nazvao osvetom odlazeće administracije.