Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1
Sutra: 2° 2° 1
12. prosinca 2019.
Vatra guta sve

Požar u Kaliforniji uzeo i sedmu žrtvu, a vjetar pojačava. Guverner Brown: 'Ova borba zahtijeva Herkulove napore'

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 5. kolovoz 2018. u 9:24 2018-08-05T09:24:00+02:00

Riječ je o jednome od najrazornijih požara u povijesti Kalifornije, koji je dosad usmrtio šest osoba, uključujući baku i dvoje djece, vatrogasca i vozača buldožera. Izazvao ga je 26. srpnja vatreni vrtlog 

Sedma osoba poginula je u subotu u sjevernoj Kaliforniji u požarima, a stanje je dodatno otežano jer su vjetrovi noću ojačali za 25 posto, objavili su dužnosnici koji su zatražili pomoć saveznih vlasti dok se tisuće vatrogasaca bore s vatrom, prenose u nedjelju agencije.

Lokalne vlasti naredile su nove evakuacije dok se vatrogasci bore s visokim temperaturama i silovitim vjetrovima.

Požar Carr, nekih 261 kilometar sjeverno od Sacramenta, uzeo je život radnika dalekovoda u subotu, navodi CBS pozivajući se na izvore korporacije PG&G.

Riječ je o jednome od najrazornijih požara u povijesti Kalifornije, koji je dosad usmrtio šest osoba, uključujući baku i dvoje djece, vatrogasca i vozača buldožera. Izazvao ga je 26. srpnja vatreni vrtlog koji se kretao nošen vjetrovima brzine od 230 kilometara na sat, poput jakog tornada, čupajući drveće i električne vodove.

No Carr je samo jedan od još 17 velikih požara koji haraju šumama suhim kao žeravica i punim stabala koje je uništila suša od 2011. do 2017. Ovogodišnji požari u Kaliforniji mogli bi biti najgori od 2008. u smislu opožarenih površina.

Druga dva požara, skupno nazvana Mendocino Complex, spalila su okruge Mendocino, Lake i Colusa, nedaleko od San Francisca.

Guverner Kalifornije zatražio je pomoć savezne vlade u subotu, dok se tisuće vatrogasaca nastavljaju boriti, piše agencija dpa.

»Borba protiv tih neprestanih požara zahtijeva Herkulove napore«, rekao je Jerry Brown u zahtjevu Bijeloj kući nakon što je obišao stradala područja. »Više će savezne pomoći biti potrebno odmah kako bi se smanjila prijetnja javnome zdravlju i sigurnosti«.

Ove godine šumski požari spalili su veće površine nego što je uobičajeno u »požarnoj sezoni«, rekao je Ken Pimlott, zapovjednik vatrogasaca Cal Fire.

Prošli tjedna požari u Kaliforniji spalili su oko 117.300 hektara, što je više nego dvostruko od petogodišnjeg prosjeka u tom razdoblju, navodi Cal Fire.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.