40.000 ljudi u opasnosti

Požar raslinja u Australiji izvan kontrole, izgorjele prve kuće

Hina

Jaki požari niskog raslinja prijetili su u subotu kućama u području Adelaide na jugu Australije, gdje je već izgorjelo pet kuća, a vlasti u zemlji upozorile su na jednu od najgorih klimatskih epizoda u regiji nakon katastrofalnih požara 1983.



SYDNEY – Jaki požari niskog raslinja prijetili su u subotu kućama u području Adelaide na jugu Australije, gdje je već izgorjelo pet kuća, a vlasti u zemlji upozorile su na jednu od najgorih klimatskih epizoda u regiji nakon katastrofalnih požara 1983.


Po lokalnim dužnosnicima, brežuljci Adelaide čuveni po proizvodnji vina, sjeveroistočno od grada, suočavaju se s »nevjerojatno opasnim požarom popraćenim jakim vjetrom i visokim temperaturama«, protiv čega se teško boriti.


Zonu nastanjuje oko 40.000 osoba koje su lokalne vlasti pozvale da napuste domove što je prije moguće.




»Suočavamo se u ovom trenutku s iznimno opasnim požarom«, izjavio je šef vatrogasaca Južne Australije Greg Nettleton.Spaljeno je pet kuća a podaci bi mogli biti i gori s obzirom na vjetar jačine 110 km/h.


Godine 1983. u jakim požarima smrtno je stradalo više od 70 osoba u područjima Južne Australije i Victorije, a u veljači 2009. jedne »crne subote« poginule su 173 osobe u Victoriji a uništeno je više od 2000 kuća.