Irak

Povratak šijitskog klerika: Savez Moktadala Sadra vodi na iračkim izborima

Hina

Reuters

Reuters



Savez Moktadala al Sadra vodi na parlamentarnim izborima u Iraku nakon nešto više od 50 posto prebrojanih glasova, objavilo je u nedjelju izborno povjerenstvo, što predstavlja iznenadni povratak tog utjecajnog šijitskog klerika.


Prema više od 95 posto prebrojanih glasova u 10 od 18 iračkih pokrajina, na drugom mjestu se nalazi blok čelnika šijitske milicije Hadija al Amirija, koji podupire službeni Teheran.


Na trećem je mjestu lista premijera Hajdera al Abadija, za koju su ranije izvori iz izbornog povjerenstva kazali da je vodeća.




Iračani su u subotu glasali na prvim parlamentarnim izborima nakon pobjede nad Islamskom državom. Konačni rezultati očekuju se u ponedjeljak, a prema podacima izbornog povjerenstva, na izbore je izašlo samo oko 44,5 posto građana s pravom glasa, značajno manje nego na prethodnim izborima.


Na gotovo devet tisuća birališta, pravo glasa imalo je više od 24,5 milijuna birača, a više od 7000 kandidata natjecalo se za 329 mjesta u predstavničkom tijelu, čija će glavna zadaća biti nadzor nad obnovom zemlje.


I Sadr i Amiri vode u po četiri od ukupno deset pokrajina u kojima su glasovi prebrojani, no savez šijitskog klerika je osvojio znatno više glasova u glavnom gradu Bagdadu, koji ima najveći broj mjesta u parlamentu.


Povjerenstvo nije objavilo koliko je mjesta svaka pojedina lista ostvarila, kazavši da će to učiniti u ponedjeljak nakon objavljivanja rezultata iz preostalih osam pokrajina, uključujući Ninivu, koja nakon Bagdada nosi najveći broj zastupničkih mjesta.


Objavom tih preostalih rezultata još je moguće i da će doći do promjena u poretku blokova, piše Reuters.


Abadi, koji je uoči izbora slovio za favorita, predstavlja rijedak primjer saveznika i SAD-a i Irana, a u šest pokrajina se našao na trećem mjestu, no u Bagdadu je zauzeo tek petu poziciju.


Rezultati pokazuju i neočekivano zaostajanje bivšeg premijera Nurija al-Malikija, koji je smatran kao ozbiljan izazivač Abadiju.


Pobijedi li Sadrova lista ili završi na drugome mjestu, bit će to iznenađujući povratak tog klerika koji ima široku potporu među mladima i siromašnim slojevima, a kojeg su marginalizirali utjecajni dužnosnici koji uživaju potporu Irana, kao što je Amiri.


Sadr. koji je vodio nasilnu pobunu protiv američkih snaga između 2003. i 2011. godine, formirao je pomalo nevjerojatan savez s komunistima i drugim nezavisnim sekularnim pristašama koji su se pridružili protuvladinim prosvjedima zbog korupcije koje je organizirao 2016. godine.


Tko god osvoji većinu mjesta, ipak će morati pregovarati o koalicijskoj vladi, koja mora biti formirana u roku od 90 dana od izbora, piše Reuters.Tisuće Sadrovih pristaša na ulicama Bagdada su uz pjesmu i ples te oboružanih iračkim zastavama i slikama šijitskog klerika već počele slaviti pobjedu.