Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
21. siječnja 2020.
Sukob velesila

Povratak Hladnog rata? I Rusija se povlači iz nuklearnog sporazuma: 'Krećemo razvijati nove projektile'

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 2. veljača 2019. u 11:17 2019-02-02T11:17:54+01:00

Sjedinjene Države najavile su u petak da će se povući iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) tijekom sljedećih šest mjeseci ukoliko Moskva ne prestane kršiti dogovor sklopljen 1987. godine

 Rusija se povlači iz sporazuma INF zaključenog za Hladnog rata sa SAD-om, nakon istog poteza koji je u petak najavio Washington, rekao je u subotu ruski predsjednik Vladimir Putin.

»Američki partneri proglasili su povlačenje iz sporazuma, stoga se povlačimo i mi«, rekao je Putin na sastanku s ministrom vanjskih poslova i ministrom obrane.

Sjedinjene Države najavile su u petak da će se povući iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) tijekom sljedećih šest mjeseci ukoliko Moskva ne prestane kršiti dogovor sklopljen 1987. godine.

Putin je naglasio kako će Rusija započeti radove na razvoju novih projektila, uključujući i one nadzvučne, a ministrima je poručio da s Washingtonom ne započinju razgovore o razoružavanju.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da će »Sjedinjene Države sutra ukinuti svoje obveze iz sporazuma INF i početi proces povlačenja iz sporazuma koji će biti dovršen za šest mjeseci, osim ako Rusija ne ispoštuje svoje obveze i uništi sve rakete, lansere i opremu koja krši sporazum«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.