Sukob velesila

Povratak Hladnog rata? I Rusija se povlači iz nuklearnog sporazuma: ‘Krećemo razvijati nove projektile’

Hina

Reuters

Reuters

Sjedinjene Države najavile su u petak da će se povući iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) tijekom sljedećih šest mjeseci ukoliko Moskva ne prestane kršiti dogovor sklopljen 1987. godine



 Rusija se povlači iz sporazuma INF zaključenog za Hladnog rata sa SAD-om, nakon istog poteza koji je u petak najavio Washington, rekao je u subotu ruski predsjednik Vladimir Putin.


»Američki partneri proglasili su povlačenje iz sporazuma, stoga se povlačimo i mi«, rekao je Putin na sastanku s ministrom vanjskih poslova i ministrom obrane.


Sjedinjene Države najavile su u petak da će se povući iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) tijekom sljedećih šest mjeseci ukoliko Moskva ne prestane kršiti dogovor sklopljen 1987. godine.




Putin je naglasio kako će Rusija započeti radove na razvoju novih projektila, uključujući i one nadzvučne, a ministrima je poručio da s Washingtonom ne započinju razgovore o razoružavanju.


Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da će »Sjedinjene Države sutra ukinuti svoje obveze iz sporazuma INF i početi proces povlačenja iz sporazuma koji će biti dovršen za šest mjeseci, osim ako Rusija ne ispoštuje svoje obveze i uništi sve rakete, lansere i opremu koja krši sporazum«.