Razoružavanje

Povijesni korak: Pjongjang počeo demontirati postrojenje za lansiranje raketa

Hina

Reuters

Reuters



Sjeverna Koreja počela je demontiranje infrastruktura u svojoj glavnoj bazi za lansiranje satelita, za koju se smatra da služi kao postrojenje za testiranje međukontinentalnih balističkih raketa, pokazuju satelitske snimke koje su analizirali stručnjaci.


Ako budu potvrđene, informacije s cijenjene američke internet stranice 38 North mogle bi posvjedočiti o koraku naprijed nakon povijesnog summita od 12. lipnja između sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i predsjednika Donalda Trumpa. No, neki su stručnjaci doveli u pitanje značaj tih operacija.


Nakon susreta u Singapuru, Donald Trump kazao je da više ne postoji sjevernokorejska nuklearna prijetnja. No, američki mediji izvješćuju da privatno Trump bijesni zbog odsustva opipljivog napretka na putu denuklearizacije.




U javnosti, međutim, iskazuje optimizam. Istraživanje na 38 North objavljeno je u trenutku kad je predsjednik kazao da je »jako sretan« zbog načina na koji se odvijaju pregovori s Pjongjangom.


»Nijedna raketa nije ispaljena iz Sjeverne Koreje u devet mjeseci. Isto tako, nema nuklearnog testiranja«, napisao je on u tvitu. »Japan je sretan, cijela Azija je sretna. A lažne vijesti kažu, i ne pitajući me, da sam ljut jer ne ide dovoljno brzo. Krivo, jako sam sretan!«.


Po 38 North, satelitske snimke iz postrojenja za lansiranje satelita Sohae snimljene 20. i 22. srpnja prikazuju da se počelo s demontiranjem zgrade podignute na tračnicama u kojoj su skupljaju rakete prije nego se stave na postolje za ispaljivanje.