Komemoracija

Povijesni dan u Hirošimi: Kerry prvi američki dužnosnik koji ju je posjetio

Hina

Reuters

Reuters

Japan je posjet Kerryja i njegovih kolega iz skupine najbogatijih zemalja svijeta G7 kojima je ovo bila priprema za summit u svibnju, nazvao »povijesnim«



John Kerry je u ponedjeljak postao prvi državni tajnik i najviši dužnosnik američke vlade koji je posjetio memorijalni centar u Hirošimi otkako su Sjedinjene Države 1945. bacile atomsku bombu na taj grad, pozivajući da se »zauvijek otkloni prijetnja nuklearnog oružja«.


Japan je posjet Kerryja i njegovih kolega iz skupine najbogatijih zemalja svijeta G7 kojima je ovo bila priprema za summit u svibnju, nazvao »povijesnim«. Ministri vanjskih poslova došli su tijekom prijepodneva u memorijalni centar za mir, potresno svjedočanstvo o razarajućoj atomskoj sili koja je 6. kolovoza 1945. sravnila grad sa zemljom i odnijela 140.000 života.


»Svi bi trebali vidjeti i osjetiti snagu ovog mjesta«, poručio je John Kery upisujući se u zlatnu knjigu muzeja, prenosi State Department. »To nas snažno i trajno podsjeća da moramo ne samo zauvijek otkloniti nuklearnu prijetnju, nego i učiniti sve kako bismo spriječili rat«, istaknuo je državni tajnik, vijetnamski veteran koji nije sklon vojnom intervencionizmu i zauzima se za razoružanje.




Nakon posjeta muzeju koji posjetiteljima kroz mučne fotografije daje predodžbu o razmjerima katastrofe, ministri G7 su posjetili park oko muzeja. Zatim su položili vijenac ispred kenotafa, luka koji se nadvija nad pločom s imenima svih žrtava i riječima uklesanim u kamen: »Počivajte u miru, nećemo dopustiti da se tragedija ponovi«.


Mnoštvo mladih ih je dočekalo mašući zastavama sedmerih zemalja (SAD, Japan, Kanada, Francuska, Velika Britanija, Italija i Njemačka) i predajući ima ogrlicu od papirnih ždralova, simbola mira.


Kerryjev posjet mogao bi utrti put dolasku američkog predsjednika Baracka Obame u prigodi susreta na vrhu predsjednika država i vlada G7 koji se 26. i 27. svibnja održava u Japanu, premda još službeno nije donesena nikakva odluka. Obama se od 2009. zalaže za »svijet bez nuklearnog oružja«.


Upitan u nedjelju navečer hoće li Kerry zatražiti oprost za razaranje Hirošime, američki diplomat je rekao da službeno neće to učiniti, ali da je »kao i svi Amerikanci i Japanci ispunjen tugom«.


Ovaj posjet, prvi takav za SAD, ali i još dvije nuklearne sile G7, Veliku Britaniju i Francusku, gurnuo je u drugi plan aktualne svjetske teme o kojima su ministri razgovarali na susretu, a to su terorizam i sigurnost na moru.