Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. veljače 2020.
Denise Buchanan

Potresna ispovijest žrtve svećeničkog zlostavljanja: 'Pisala sam i Papi. Ali on mi je ponudio samo molitve'

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2019. u 7:28 2019-02-20T07:28:56+01:00

O tome je napisala i knjigu ne bi li prevladala duševnu bol. Godine 2013. izdala ju je pod naslovom »Grijesi Očeva« i »svaki mjesec godinu i pol« slala primjerak Papi.
Godine 2016. konačno je primila pismo nadbiskupije Los Angelesa u kojoj je pisalo da se Papa redovito moli za »žrtve zlostavljanja« i da će se moliti za nju

Denise Buchanan s Jamajke imala je 17 godina kada ju je silovao sjemeništarac koji je to nastavio činiti i kada je postao svećenikom. Katolička Crkva nije joj zbog toga ponudila ništa osim spomena u molitvama.

»Zatrudnjela sam i on je dogovorio tajni pobačaj«, rekla je Buchanan, na rubu suza i 40 godina nakon te mučne priče.

Danas ima 57 godina, sveučilišna je profesorica i vodeća članica nove međunarodne organizacije, »Prekinimo svećenička zlostavljanja« (ECA), koja ovaj tjedan u Rimu okuplja žrtve kako bi izvršila pritisak na papu Franju da zauzme strože stajalište prema tom problemu.

Papa u četvrtak otvara skup više od stotinu biskupa na kojem će se razgovarati o problemu svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece.

Ona se godinama uzalud borila da je Crkva službeno prizna kao žrtvu, čak je i pisala samome Papi, ali je svećenik koji ju je zlostavljao izbjegao kazneni progon.

Njezina borba dobro ilustrira izolaciju koju osjećaju mnoge žrtve čije postojanje Crkva i dalje ignorira, posebice u siromašnim zemljama u kojima je politički i socijalna utjecajna.

Denise je živjela u Kingstonu kada ju je njezina sestra, zajedno s cijelom obitelji, upoznala s budućim svećenikom, bratom Paulom, studentom teologije i članom Kongregacije muke Isusa Krista.

»Brat Paul vodio je duge razgovore s mojim ocem i moja majka bi ga pozivala da ostane na večeri«, rekla je.

»Rekao je da ga jako privlačim. Bilo mi je neugodno. Rekao je da Crkva ima pravila s kojima se ne slaže i da radi što mora kako bi ispunio svoje crkvene dužnosti.«

Tvrdi da ju je jednom silom počeo ljubiti, a ona ga je odgurnula i zatražila da je odvede kući. Bilo ju je toliko stid da je odlučila da neće reći roditeljima, strahujući od njihove reakcije.

Dugogodišnja depresija

Svećenik ju je u tjednima koji su uslijedili zvao više puta na nedjeljnu misu i u župni ured.

Jednog dana ju je pozvao u ured i odveo u svoju spavaću sobu gdje ju je silovao, kazala je. Nekoliko dana poslije ponovno ju je silovao nakon što ju je opio vinom.

»Osjetila sam da je tog dana nešto u meni umrlo.«

Nekoliko tjedana poslije otkrila je da je trudna nakon što se onesvijestila u trgovini pa joj je on dogovorio ilegalni pobačaj. »Mislila sam samo na to da sam sramota za svoju obitelj.«

Kasnije se zaredio za svećenika, ali joj je i dalje dolazio u studentski dom najmanje jednom tjedno na seks.

»Rekao je da me voli i da sam ja njegova djevojka«, rekla je, dodajući da ga je prihvatila jer se osjećala bezvrijedno i usamljeno. »Slušala sam poput robota. Tada mi nije bilo stalo ni do čega«, rekla je.

S 21 godinu ponovno je zatrudnjela i imala još jedan ilegalni pobačaj, dodajući da nakon toga više nije mogla imati djece.

Četiri godine poslije preselila se u Kanadu na daljnji studij i potom u Los Angeles, gdje sada predaje na sveučilištu i radi kao neuropsihijatrica.
Grijesi Očeva

U Kanadi se i udala, no dvije godine poslije se razvela.

»Nisam raščistila bijes i strah od odnosa s ocem Paulom«, kazala je. »Nosila sam krivnju i stid cijeli život i desetljećima sam se liječila od depresije«, dodala je.

O tome je napisala i knjigu ne bi li prevladala duševnu bol. Godine 2013. izdala ju je pod naslovom »Grijesi Očeva« i »svaki mjesec godinu i pol« slala primjerak Papi.
Godine 2016. konačno je primila pismo nadbiskupije Los Angelesa u kojoj je pisalo da se Papa redovito moli za »žrtve zlostavljanja« i da će se moliti za nju.

No za smjenu svećenika o kojem je bila riječ treba imati dokaze o zlostavljanju, kazali su joj.

»Bila sam bijesna kada sam dobila pismo jer se činilo da mi Papa nudi samo molitve, a ne pomoć da riješim problem«, rekla je.

Godine 2017. vratila se s odvjetnikom na Jamajku na sastanak s lokalnim nadbiskupom i ocem Paulom.

»Svećenik je na sastanku priznao da je s njome imao spolne odnose (ali ne da ju je silovao) i da je zatrudnjela s njime, ali nije priznao da joj je dogovorio pobačaj«, kazala je.

Boji se da je on zlostavljao i druge žrtve.

»Premještali su ga iz župe u župu jer je, kako sam čula, bio problematičan.« Nakon sastanka s njime, svećenik je nestao iz župe i »čini se da nitko ne zna gdje se nalazi«.

»Sada radim za ECA-u kako se ono što se dogodilo meni ne dogodilo nijednom drugom djetetu«, zaključila je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.