Green New Deal

Potpuna dekarbonizacija SAD-a: Sanders predstavio klimatski plan vrijedan nevjerojatnih 16 bilijuna dolara

Hina

Bernie Sanders / Foto: REUTERS

Bernie Sanders / Foto: REUTERS

"Ne možemo okretati leđa ovoj krizi", rekao je Sanders. "Moramo voditi cijeli svijet u novom energetskom smjeru", istaknuo je



Demokratski predsjednički kandidat Bernie Sanders u četvrtak je otkrio 16,3 bilijuna dolara vrijednu strategiju borbe protiv klimatskih promjena tijekom obilaska sjeverne Kalifornije koji je uključio susrete s obiteljima preseljenim zbog smrtonosnih požara i skup u glavnome gradu Sacramentu.


Prema planu “počelo bi desetljeće Green New Deala”, desetogodišnja savezna “mobilizacija” koja bi klimatske promjene uključila u svaku političku akciju, od imigracije do vanjske politike uz obećanje da će se time otvoriti 20 milijuna radnih mjesta.


SAD bi proizvodio 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora do 2030. te postigao “potpunu dekarbonizaciju” do 2050, prema tome planu.




“Masovno ćemo ulagati u energiju vjetra, sunčevu energiju i druge održive energije”, rekao je Sanders okupljenom mnoštvu koje ga je oduševljeno pozdravljalo u parku u gradskom središtu ne obazirući se na nesnosne vrućine.


Obraćajući se mnoštvu od oko 5000 ljudi u parku i oko njega, Sanders je optužio naftne kompanije da su spremne uništiti planet radi svojih kratkoročnih profita.


“Ne možemo okretati leđa ovoj krizi”, rekao je Sanders. “Moramo voditi cijeli svijet u novom energetskom smjeru”, istaknuo je.


Njegova strategija obuhvaća desetke strateških planova da SAD beskompromisno odustane od fosilnih goriva u proizvodnji električne energije, prijevozu i u graditeljskom sektoru.


Svrha je obnoviti američko vodstvo u borbi protiv klimatskih promjena u sklopu pariškoga klimatskog sporazuma i potrošiti bilijune dolara za pomoć radnicima u sektoru fosilnih goriva i ranjivim manjinskim zajednicama u prijelazu na zelenu ekonomiju.