Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
5. prosinca 2019.
Kamen temeljac

Poslije trilaterale Srbija-Turska-BiH obilježen početak gradnje autoceste Beograd-Sarajevo

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 8. listopad 2019. u 21:59 2019-10-08T21:59:10+02:00

BEOGRAD Predsjednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Recep Tayyp Erdogan svečano su u utorak u Srijemskoj Rači, na zapadu Srbije, označili početak radova na izgradnji autoceste Beograd-Sarajevo, a polaganju kamena temeljca nazočili su i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

„Danas je veliki dan i povijesni događaj za sve nas“, ocijenio je Vučić i naglasio kako su „ceste način da prošlost ostavimo iza nas“.

Prethodno su čelnici triju zemalja u Beogradu održali trilateralni sastanak koji je Erdogan ocijenio kao "plodonosan", te najavio sljedeći u BiH, a potom i u Turskoj.

„Danas je prilika da pokažemo kako sami možemo uređivati svoje odnose", rekao je Vučić na ceremoniji obilježavanja početka radova na gradnji dionice buduće autoceste između Beograda i Sarajeva.

Poručio je da „ništa na Balkanu nije toliko potrebno kao ceste, pruge i povezivanje ljude“, izvijestila je Radio-televizija Srbije.

Erdogan je istaknuo da se danas „svjedoči povijesnom trenutku“ za Srbiju, Tursku i BiH.

"Veoma sam ponosan zbog toga što se danas okončava 12 važnih projekata", rekao je Erdogan, koji se nada da će turska kompanija "Tashypi", kojoj je povjerena gradnje atoceste, uraditi svoj posao čim prije „možda i prije roka koji je predviđen“.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da gradnja autoceste Beograd-Sarajevo znači i „vraćanje duga“ narodu i regiji, što će im omogućiti “da se bolje živi“.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović gradnju buduće autoceste vidi kao trenutak koji „kompletnu regiju vodi u mir, stabilnost, prosperitet i razvoj“.

„Hvala Turskoj i predsjedniku Erdoganu što su prepoznali da mogu pomoći ovu regiju“, navodi RTS Džaferovićeve riječi.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić naveo je kako se "činilo nemogućim" da „nakon desetljaće započne izgradnja velikog infrastrukturnog projekta koji nije samo u korist ljudi u jednoj zemlji nego puno znači i za odnose naših zemalja“.

Za autocestu Beograd-Sarajevo rekao je kako ima „konkretan i simbolički značaj“ i da je „taj put simbol naših budućih odnosa i prijateljskih veza“

„Nadam se da se iduće godine vidimo sa druge strane rijeke, na istoj ovakvoj svečanosti“, rekao je Komšić.

Buduća autocesta gradit će se u dva pravca, Bijeljina-Srijemska Rača-Kuzmin, te Požega u Srbiji do Kotromana, na granici sa BiH.

Prva dionica koja će raditi od Kuzmina do Srijemske Rače, duga je oko 18 kilometara, a procijenjeno je da će stajati oko 250 milijuna eura.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.