Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
21. siječnja 2020.
Pogled iz Srbije

'Posjet je šarena laža u ozračju izbora': Kolumnist srbijanskog portala o najavljenom susretu Vučića i Grabar Kitarović

'Posjet je šarena laža u ozračju izbora': Kolumnist srbijanskog portala o najavljenom susretu Vučića i Grabar Kitarović
'Posjet je šarena laža u ozračju izbora': Kolumnist srbijanskog portala o najavljenom susretu Vučića i Grabar Kitarović
Autor:
Objavljeno: 1. veljača 2018. u 10:18 2018-02-01T10:18:00+01:00

Ako mi tražite kratak komentar, reći ću – neka ga zadrži što je duže moguće, kaže Bećić

Hrvatska javnost je mahom mišljenja kako je posjet predsjednika Srbije – nepotreban. Slično raspoloženje je i u Srbiji, sudeći prema onom što nam je kazao Aleksandar Bećić, osnivač i vlasnik portala Kolumnista koji se ne libi sustavne kritike politike Aleksandra Vučića.

– Ako mi tražite kratak komentar, reći ću – neka ga zadrži što je duže moguće! Ali, s obzirom da vam treba nešto što bi sličilo na analizu, pokušat ću se našaliti stihovima Kemala Montena. On je pjevao »nekako s proljeća«, a sad 'nekako s Valentinova' Kolinda zove Aleksandra da rujno vino piju u Zagrebu. U principu, taj datum je možda i idealan za posjet predsjednika Srbije Hrvatskoj, iz jednostavnog razloga što je za katolike 14. veljače Valentinovo, a za pravoslavce je to Sveti Trifun, zaštitnik vina i vinograda, taman da mogu razgovarati o ljubavi uz vino, u kojem je, znamo, istina. A istina dalje kaže; što to nas zapravo sprečava da uživamo u toj ljubavi već sto godina, bez mržnje, bez ubojstava!? – žestoko će Bećić.

Ističe kako većina u Srbiji smatra da je Vučićev posjet potrebniji u ovom trenutku Hrvatskoj nego Srbiji, a sve u ozračju predsjedničkih izbora. No, slaže se da vrijedi i obratno.

– Vjerojatno Hrvati misle isto, jer je koalicija koja je okupljena oko Srpske napredne stranke pred izbore u Beogradu vrlo poljuljana. Posljednji pokazatelji govore da su rejtinzi tri najveće opozicijske grupacije gotovo identični onima koalicije oko Srpske napredne stranke. I to govori da nam takav posjet zapravo i ne treba. Trebamo se dogovoriti vi i ja, Petar i Frano, Zorana i Valentina, oko toga da se posjećujemo i radimo zajedno. Ne moramo, i ne možemo, poslije ludila i gluposti biti nikakva braća, ali dobre komšije i susjedi možemo – ne dvoji Bećić.

Bećić također smatra da hrvatska predsjednica ima i želju popraviti, odnosno kako veli, popeglati negativan odjek što ga je na međunarodnoj razini izazvala hrvatska prosvjedna nota upućena Srbiji zbog izložbe o Jasenovcu koju je u UN-u otvorio ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

– Negativnih reakcija je bilo, a kad negativne reakcije krenu od Izraela, onda se to ne završi dobro u ekonomskom smislu. Vjerojatno se želi spustiti lopta, prikupiti neki mali politički poen na međunarodnoj sceni. U Srbiji jednostavno ne postoji nitko tko ne misli da je u Jasenovcu počinjen ratni zločin, i s tim se u Hrvatskoj morate pomiriti – kaže Bećić.

Ostaje, dakle, tvrdnja da povoda za susret i nema!?

– Mislim da je posjet više šarena laža pred beogradske izbore i predsjedničke izbore u Hrvatskoj, nego što je objektivno potreba nekog jačeg karaktera – zaključuje Bećić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.