Zviždač na križu

Posebni istražitelj UN-a za mučenje: Assange je bio žrtva ‘psihološkog mučenja’, okrutnog i nehumanog tretmana

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Assange je nekoliko godina bio namjerno izložen postupno sve težim oblicima okrutnog, nehumanog i ponižavajućeg tretmana ili kažnjavanja, čiji se kumulativni učinci mogu opisati samo kao psihološko mučenje", navodi Melzer u priopćenju.



ŽENEVA – Osnivač WikiLeaksa Julian Assange bio je žrtva “psihološkog mučenja” zbog klevetničke kampanje koju su protiv njegova vodili mediji, suci i visoki političari, kazao je u petak dužnosnik UN-a.


Nils Melzer, posebni istražitelj UN-a za mučenje koji je posjetio Assangea u zatvoru u Londonu 9. svibnja, izrazio je zabrinutost zbog novih američkih optužbi protiv Assangea i ponovno pozvao da ga se ne izručuje.


Assange (47) je u četvrtak bio previše bolestan da bi putem video linka sudjelovao na saslušanju o zahtjevu za njegovim izručenjem u SAD, rekao je njegov odvjetnik Gareth Peirce.




“Assange je nekoliko godina bio namjerno izložen postupno sve težim oblicima okrutnog, nehumanog i ponižavajućeg tretmana ili kažnjavanja, čiji se kumulativni učinci mogu opisati samo kao psihološko mučenje”, navodi Melzer u priopćenju.


Švicarski profesor prava, neovisni stručnjak, posjetio je Assangea u zatvoru zajedno s dvoje medicinskih stručnjaka za mučenja i zlostavljanja. Razgovarali su s njime privatno i izvršili detaljnu medicinsku procjenu njegova stanja.


“Očito je da je Assangeovo zdravlje ozbiljno pogođeno krajnje neprijateljskim i arbitrarnim okružjem kojem je izložen više godina”, rekao je Melzer.


“Osim fizičkih bolesti, Assange pokazuje sve simptome tipične za dugotrajnu izloženost psihološkom mučenju, uključujući krajnji stres, kroničnu anksioznost i intenzivnu psihološku traumu.”


SAD je zatražio Assangeovo izručenje nakon što je 11. travnja uhićen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu gdje je proveo sedam godina. Ondje se sklonio 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. Švedska je početkom svibnja ponovno otvorila istragu o optužbama da je počinio silovanje. SAD ga je optužio za špijunažu.