Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 4
Sutra: 16° 16° 4
15. studenoga 2019.
Obilne kiše

Poplave u BiH i Sloveniji: Izvanredno stanje u Zenici i Busovači, brojne nevolje i u Sloveniji

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 3. veljača 2019. u 22:38 2019-02-03T22:38:41+01:00

 Izvanredno stanje zbog poplava proglašeno je u nedjelju i u Busovači u središnoj Bosni, nakon što je ta mjera ranije tijekom dana uvedena na području Zenice.
»Ovo je izmanknulo kontroli«, izjavio je u večernjim satima Asim Mekić, načelnik Busovače.
Izlijevanje riječnih tokova Busovaču je gotovo odsjeklo od svijeta jer su u prekidu cestovne komunikacije ka Zenici i Vitezu.

Ekipe civilne zaštite koje su se uspjele probiti sudjeluju u evakuiranju stanovnika iz kuća koje su poplavljene te poduzimaju mjere kako bi spriječili veće štete.
Timovi za spašavanje cijeli su dan angažirani na području Zenice gdje su poplavljeni deseci kuća a vodene bujice tamo su odnijele i jednu lokalnu cestu.
Izlijevanja rijeka bilo je i na području Sarajeva a tamo je nabujala rijeka Željeznica odnijela konstrukciju mosta koji je tek nedavno izgrađen.
Poplavljena su neka od naselja u nizinskim dijelovima grada na području općine Ilidža.

Visoki vodostaji rijeka u Sloveniji izazvali brojne nevolje

 Snažna kiša i visoki vodostaji rijeka zadnjih su dana izazvali velike teškoće u Sloveniji, osobito u zapadnom dijelu zemlje, gdje su neke lokalne prometnice zbog izlijevanja rijeke Vipave i rijeke Reke te lokalnih potoka privremeno zatvorene zbog odrona zemlje i vode na cesti.
Najviše oborina palo je na području Ilirske Bistrice, odnosno uz naselje Novokračina blizu graničnog prijelaza Jelšane/Rupa, gdje je od četvrtka do nedjelje palo 374 litara na četvorni metar.

Ugrožene krajeve na zapadu posjetio je u nedjelju ministar za okoliš Jure Leben, kazavši da se situacija sustavno prati, te da je vlada Marjana Šarca za ovu godinu u proračunu namijenila 149 milijuna eura za uređivanje vodotokova i regulaciju poplavnih područja.

»Ovakvi prizori moraju nam biti opomena, a sve češće vremenske nepogode zbog klimatskih promjena dokaz su da priroda zna biti nemilosrdna, te da se tome moramo suprotstaviti ne samo u teoriji nego prvenstveno našim djelovanjem«, kazao je Leben, te zahvalio vatrogascima i drugim javnim službama koji su pomagali onima čija je imovina bila ugrožena nevremenom i poplavama zbog izlijeva rijeka iz korita.
Kako javljaju slovenski mediji, zbog kiša i otapanja snijega i dalje su u porastu vodostaji Save i njenih pritoka u Sloveniji, te rijeke Drave, no idućeg se tjedna očekuje stagnacija i smirivanje jer će padavina biti manje, a temperature će opet pasti te se snijeg neće topiti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.