"Michael Jackson Estate"

Ponovno na sudu: Za ostavštinu Michaela Jacksona bori se misteriozni Thome o kojem nitko ne zna ništa

Portal Novilist.hr

Reuters

Reuters

Sljedećeg tjedna započinje suđenje kojim će se pokušati istražiti posljednji dani pjevača koji je svijet napustio 25. lipnja 2009. godine



Posljednjih se mjeseci pokojni Michael Jackson ponovno našao u centru pažnje. Uvelike zahvaljujući dokumentarcu „Leaving Neverland“ u kojem ga dvojica muškaraca prozivaju za seksualno zlostavljanje u dobi kada su još bili djeca, ali i tužbe koju je još prije sedam godina podnio „misteriozni“ bivši menadžer pokojnog kralja popa.


Billboard piše da sljedećeg tjedna započinje suđenje kojim će se pokušati istražiti posljednji dani pjevača koji je svijet napustio 25. lipnja 2009. godine, zbog predoziranja sedativima i Propofolom, za što je kasnije odgovarao njegov liječnik.


Na sudu bi se u ulozi svjedoka trebali pojaviti John Branca, John McClain, Katherine Jackson, Jermaine Jackson i Tom Barrack Jr. Gotovo desetljeće nakon smrti, Michael Jackson će ponovno biti predmet suđenja tijekom kojeg će se istraživati njegova veza s Tohmeom Tohmeom. Thomea nazivaju „misterioznim muškarcem“ koji je u Jacksonov život ušetao 2008. godine.


Tko je uopće Thome Thome?


Zanimljivo je da se odgovor na ovo pitanje ne može znati sa sigurnošću. Internetom kolaju različita objašnjenja, a o njemu naveliko raspravljaju na različitim forumima dugogodišnji Jacksonovi obožavatelji koji su temeljito pratili karijeru pokojnog kralja popa.




Arhiva foruma “MJJ Community” iz 2010. godine, raspravljajući o menadžeru, spominje da je Thome Thome imao titulu doktora, ali da se nigdje ne može naći je li uistinu bio doktor. Navodno se predstavljao i kao ambasador Senegala, što je također demantirano.


Postavlja se i pitanje zašto je ovaj misteriozni menadžer bio pored Michaelovog brata Jermainea u trenutku objave da je pjevač preminuo.


Portal Constantine Report je 2016. godine objavio tekst pod naslovom “Michael Jackson se bojao dr. Thome Thomea”. Objavljene su snimke iz 2008. godine, na kojima se može čuti glas Michaela Jacksona koji kaže: “On je zločest, pokušava me odvojiti od svih i svega što volim”.


2009. godine portal MTV je objavio priču s Thomeom za kojeg su napisali da je iz Libanona. “Posljednjih sam godinu i pol dana bio najbliža osoba Michaelu Jacksonu”, rekao je tada Thome dodavši da je pokojni pjevač bio “divna osoba”.


Novinar Roger Friedman je 2009. godine za Showbizz 411 napravio intervju s misterioznim muškarcem. “Osobno mogu jamčiti da nije doktor niti poseban izaslanik iz Senegala kao što je tvrdio. Ubrzo nakon toga, bio je otpušten.” Friedman dodaje i da mu je htio postaviti niz pitanja, ali nije mogao jer se Thome Thome stalno “derao i odbijao odgovoriti”.


Borba za dio pjevačeve ostavštine


Tohme je zahtjev za pokretanje parničnog postupka podnio još 2012. godine. Navodno dokazuje da je pjevaču pružao „potrebne savjete“ kojima je poboljšavao Jacksonovu sliku u javnosti, ublažujući njegovu financijsku situaciju te pomažući mu da postigne formu za posljednju turneju.


Tohme dalje tvrdi da mu pripada 15-postotna provizija za kompenzaciju koju je Jackson primio tijekom svoje posljednje godine života.


Prema Billboardu, želi i prihode vezane uz film „This is It“, koncert koji je zaradio na stotine milijuna dolara. Traži i naknadu za pronalaženje zajma kojim je spriječio zatvaranje Jacksonovog voljenog doma, ranča Neverland.


Kao Jacksonov menadžer, prema ugovoru o uslugama, Tohme je dobivao mjesečnu naknadu od 35 tisuća dolara, uz proviziju od 15 posto, a stav „Michael Jackson Estatea“ je da je sporazum ispravno prekinut prije Jacksonove smrti.


Okrivljenik je predstavio ugovor o pružanju usluga kao bespredmetan, tvrdeći protiv Tohmea da je u osiguravanju vrlo unosnog financijskog paketa za sebe, bivši upravitelj prekršio svoje povjereničke dužnosti i ukrao novac od pjevača.


Suđenje u dvije faze


Prva će se faza odnositi na ugovorno tumačenje. 


Drugi dio suđenja će istražiti odnos između Jacksona i Tohmea. Primjerice, pitanje da li je ili nije Jackson zapravo otpustio Tohme u središtu je pažnje. Tohme tvrdi da je uzeo samo 15 posto nakon što je Jackson predložio da postane jednak partner s 50 posto.


Na suđenju će biti važni svjedoci, među kojima Jacksonova majka Katherine, njegov brat Jermaine i Thomas Barrack Jr. (njegov je Colony Capital poštedio Jacksona evikcije s Neverlanda nakon uzimanja zajma na zemljište).


Tohme želi i postotak prihoda koji se isplaćuje kao odšteta Johnu Branci i Johnu McClainu, suizvršiteljima imanja Michael Jackson. Nakon što je navodno radio na imidžu Jacksona, rješavanju zahtjeva za izdavanje dozvola i rješavanju spora pjevača sa šeikom Abdullahom iz Bahreina, Tohme vjeruje da je njegov rad usporediv s radom Brancae i McClaina, prenosi Billboard.