Reakcija na mimohod

Poljski predsjednik osudio nacionalističke slogane tijekom Praznika neovisnosti

Hina

»U našoj zemlji nema mjesta ksenofobiji, bolesnom nacionalizmu i antisemitizmu«, bio je odlučan Duda



VARŠAVA Poljski konzervativni predsjednik Andrzej Duda osudio je u ponedjeljak nacionalističke, ksenofobne i antisemitske slogane tijekom spektakularnog mimohoda u Varšavi koji je organizirala krajnja desnica prigodom Praznika neovisnosti.


Snimke tog skupa više desetaka tisuća osoba uz eksplozije petardi, dimne efekte u bojama i baklje kao i žestoke slogane izazvale su kritike i u stranim medijima od kojih neki upozoravaju da se radilo o fašističkom mimohodu.


Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova i Američki židovski odbor su pozvali poljske vlasti da reagiraju nakon tog skupa, koji je korišten za » širenje slogana pobornika nadmoći bijele rase i neonacističke retorike«, prema priopćenju AJC-a.




U ponedjeljak je tijekom putovanja na jug Poljske Duda izrazio žaljenje zbog zastava koje su nosile neodgovorne osobe čije su »poruke neprihvatljive svakoj poštenoj osobi u Poljskoj jer se ne može izjednačavati patriotizam i nacionalizam«.


»U našoj zemlji nema mjesta ksenofobiji, bolesnom nacionalizmu i antisemitizmu«, bio je odlučan Duda.


Šef nacionalističke konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski je izjavio da spominjanje »60.000 nacista na ulicama Varšave«, kako su ih nazvali neki komentatori, »predstavlja uvredu poštenih ljudi, iako je bio nesretnih i potpuno neprihvatljivih incidenata«.


Kaczynski nije isključio da se radi o provokaciji onih koji žele naštetiti Poljskoj, ne preciziravši na koga misli.


Nekoliko sati ranije je glasnogovornica PiS-a Beata Mazurek naglasila da je njezina stranka proslavila Praznik neovisnosti u Krakovu i da stranka nije službeno sudjelovala u mimohodu u Varšavi koji je organizirao pokret krajnje desnice Mladost Velike Poljske.


Moto mimohoda je bio »Želimo Boga« prema katoličkoj pjesmi pjevanoj u Poljskoj kao izraz odbacivanja islama. Osim klasičnih slogana »Bog, čast i domovina«, »Slava našim junacima«, čuli su se i ksenofobni