Kaos dva mjeseca nakon izbora

Pokret pet zvijezda traži nove izbore u lipnju

Hina

Luigi Di Maio / Reuters

Luigi Di Maio / Reuters

Talijanski Pokret pet zvijezda odbacio je u petak pozive za sastavljanje vlade nacionalnog jedinstva



RIM Talijanski Pokret pet zvijezda odbacio je u petak pozive za sastavljanje vlade nacionalnog jedinstva, smatrajući da odmah treba organizirati nove izbore kako bi se riješila politička blokada nastala nakon izbora u ožujku.


Predsjednik Sergio Mattarella sazvao je za ponedjeljak posljednji krug pregovora s čelnicima stranaka ne bi li se postigao koalicijski dogovor, a ako se u tome ne uspije, očekuje se da će zatražiti potporu za tehnokratsku vladu kako bi se sačuvala stabilnost talijanskih financija.


No, vođa Pokreta pet zvijezda Luigi Di Maio rekao je za dnevnik Il Fatto Quotidiano da bi se izbori trebali održati 24. lipnja, odbacivši tvrdnje da nema vremena za njihovu organizaciju kao i potrebu za privremenom vladom.




»Jednom kada vlada počne s radom, držat će se vlasti pod svaku cijenu«, rekao je.


Odbacio je također sugestije da bi parlament trebao ponovno mijenjati izborni zakon kako bi se spriječilo buduće blokade. »To se ne može učiniti. Izgubili bismo godine raspravljajući o tome.«


Zadnja četvorica talijanskih premijera stupila su na vlast zahvaljujući tajnim dogovorima, a ne pobjedama na biralištima, a opetovani napori da se osmisli izborni zakon koji bi omogućio brzo formiranje vlade nisu dali rezultata.


Na izborima 4. ožujka, savez desnog centra predvođen protuimigrantskom Ligom dobio je najviše zastupničkih mjesta, Pokret pet zvijezda postao je najveća pojedinačna stranka, a Demokratska stranka pala je na treće mjesto. Nijedna koalicija nije dobila većinu.


Mattarella ne želi raspustiti parlament i umjesto toga nada se da će uspjeti sastaviti privremenu vladu koja bi pripremila proračun za 2019., koji mora biti odobren do kraja prosinca, rekao je u srijedu izvor iz njegova ureda.


Talijanski listovi u petak su izvijestili da bi predsjednik mogao imenovati nestranačkog premijera već idući utorak koji bi trebao osigurati održivu parlamentarnu većinu za ograničen i jasno definiran mandat.


Ankete pokazuju da bi novi izbori također rezultirali slijepom ulicom.