Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Nezakoniti lov

Pokrenuta istraga o smrti poznatog lava Cecila

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 31. srpanj 2015. u 7:59 2015-07-31T07:59:00+02:00

Walter Palmer (55), lovac na životinjske trofeje, ubio je Cecila početkom srpnja pošto je tu trinaestogodišnju divlju mačku s neobičnom crnom grivom strvinom dovabio izvan nacionalnog parka Hwange

WASHINGTON – Američke vlasti za zaštitu životinja pokrenule su istragu o smrti glasovitog lava Cecila u Zimbabveu kojeg je ubio američki zubar koji se u četvrtak pritajio kako bi umakao osudi međunarodne javnosti.

»Istražujemo o smrti #Cecilalava. Ići ćemo kamo nas odvedu činjenice. Tražimo od doktora (Waltera) Palmera ili njegova zastupnika da odmah stupi u vezu s USFWS-om«, poručila je na Twitteru ta Američka služba za ribe i divlje životinje, vladina agencija za očuvanje, zaštitu i razvoj života u divljini u Sjedinjenim Državama.

Javnost, anonimni građani i slavne osobe, pozvali su na pokretanje sudskog progona u Sjedinjenim Državama. Peticiju kojom se traži pravda za Cecila potpisalo je dosad više od 800.000 ljudi.

Walter Palmer (55), lovac na životinjske trofeje, ubio je Cecila početkom srpnja pošto je tu trinaestogodišnju divlju mačku s neobičnom crnom grivom strvinom dovabio izvan nacionalnog parka Hwange, gdje je bio zaštićen. Ranjen je strijelom a tek nakon 40 sati je dokrajčen puškom te obezglavljen i raskomadan.

Zimbabveansko pravosuđe se zanima za dvije osobe umiješane u lov koji je zubara iz Minnesote stajao 50.000 dolara: za organizatora safarija Thea Bronkhorsta koji je u srijedu optužen zbog toga što »nije spriječio nezakonit lov« i za Honesta Ndlovua, vlasnika imanja na kojemu je pronađena Cecilova strvina, kojemu je u četvrtak odgođeno saslušanje.

U četvrtak su se na društvenim mrežama u Sjedinjenim Državama nizale donacije, pozivi i kampanje za pomoć ugroženim divljim mačkama, nakon Cecilove smrti koja je zgrozila svijet.

Nakon apela Jimmyja Kimmela, slavnog voditelja na ABC-u, desetci tisuća dolara obećani su odjelu Oxfordskog sveučilišta za istraživanje i očuvanje faune koji je proučavao Cecila.

Ljutiti voditelj je, nazvavši zubara »najomraženijim Amerikancem«, pozvao građane da doniraju sredstva za britanske znanstvenike kako bismo »barem pokazali svijetu da svi Amerikanci nisu kao ova budala«.

Informativni portal The Wrap piše, prenoseći ABC, da je u nepuna 24 sata prikupljeno 150.000 dolara.

U srijedu je glumac i bivši kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger obećao 10.000 dolara za našu kampanju, rekao je za AFP potpredsjednik programa National Geofraphica, Alex Moen.

Kampanja #5forbigcats poziva na uplatu pet dolara za lokalne projekte njihove zaštite.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.