Rusija - SAD

Pogoršanje odnosa: Rusija nove američke sankcije nazvala histeričnima

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

mi to vidimo kao stalne pokušaje da se isključi bilo kakav dijalog između dviju zemalja i pokušaje da se nanese udarac za udarcem kako bi se dodatno potkopali izgledi za bilateralne odnose«, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare.



MOSKVA – Prijedlog američkog Senata da se Rusija kazni novim sankcijama zbog navodnog utjecaja na američke predsjedničke izbore pokušaj je da se dodatno pogoršaju već narušeni američko-ruski odnosi, ocijenio je u utorak Kremlj, a predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta nove sankcije protiv pojedinih zastupnika nazvao je »histeričnima«.


»To je unutarnje pitanje Sjedinjenih Država no mi to vidimo kao stalne pokušaje da se isključi bilo kakav dijalog između dviju zemalja i pokušaje da se nanese udarac za udarcem kako bi se dodatno potkopali izgledi za bilateralne odnose«, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare.


Republikanski senator John McCain i demokratski senatori Ben Cardin i Robert Menendz najavili su u ponedjeljak da će podnijeti zakonski prijedlog za »sveobuhvatne« sankcije protiv Rusije zbog njezinih pokušaja da utječe na izbore 2016. godine na kojima je pobijedio republikanski kandidat Donald Trump.




Peskov je rekao da su odvojene američke sankcije donesene u ponedjeljak protiv nekoliko ruskih dužnosnika uvrštenih na listu Magnitski novi koraci »prema pogoršanju« odnosa iznmeđu Moskve i Washingtona.


Te nove sankcije protiv pojedinih Rusa pokazuju »histeričnost« odlazećeg predsjednika Baracka Obame i njegove administracije, rekao je u utorak predsjednik donjeg doma parlamenta Vjačeslav Volodin, piše agencija dpa.


Ministarstvo financija i State Department objavili su u ponedjeljak u priopćenjima da dodaju tri imena – Aleksandar Bastrikin, Andrej Lugovoj i Dmitrij Kovtun, na listu »Magnitski«. Ta je lista nazvana po američkom zakonu iz prosinca 2012. koji omogućuje zamrzavanje eventualnih dobara i interesa u SAD-u ruskih dužnosnika kojima je zabranjen ulazak na američko tlo jer su, po Washingtonu, krivi za teška kršenja ljudskih prava.


Aktualiziranje te liste koju svake godine izrađuje američko izvršno tijelo pri Kongresu, izvor je velikih napetosti nakon 2012. između Moskve i Washingtona.


Nove sankcije protiv ruskih dužnosnika Obamina je administracija donijela deset dana nakon izgona 35 ruskih diplomata iz zemlje pod optužbom za špijunažu i deset dana do prisege novog predsjednika Donalda Trumpa koji zagovara zbližavanje s Moskvom.


Predsjedniku Obami istječe drugi mandat, a za novog predsjednika prisegnut će 20. siječnja Donald Trump koji je javno hvalio Putina i obećao je obnoviti rusko-američke odnose.