Dan poslije

Pogledajte kako izgleda Florida dan nakon prolaska oluje: Uragan Michael odnio najmanje pet života

Hina

Reuters

Reuters



Razorni uragan Michael odnio je najmanje pet života do četvrtka oko podneva dok tisuće vojnika i spasilaca sudjeluju na sjeverozapadu Floride u akciji spašavanja, u raščišćavanju ulica i u ponovnoj uspostavi opskrbe električnom energijom.


»Bio je snažan, doista snažan«, rekao je za AFP John Huskey, stanovnik Panama Cityja, turističkog mjesta koje je uragan 4. od 5 kategorija zahvatio svom snagom u srijedu, kada je stigao na kopno.


Razmjeri štete u četvrtak još nisu bili poznati, ali se zna da je u uraganu poginulo najmanje pet ljudi: na Floridi su četiri osobe izgubile život, izvijestio je ured šerifa okruga Gadsdena a 11-godišnja djevojčica je poginula kada je na njezinu kuću pala nadstrešnica garaže u susjednoj saveznoj državi Georgiji, objavile su vlasti.




Premda je u četvrtak oko podneva vrijeme bilo vedro, ulice Panama Cityja bile su prekrivene granjem drveća, dijelovima krovova i staklom. Vjetar je u srijedu gotovo tri sata harao ulicama, izvijestili su novinari AFP-a.


Reuters


Reuters



U tom obalnom gradu drveće je rušilo električne vodove i padalo preko cesta, pročelja su doslovno nestala i mogla se vidjeti unutrašnjost kuća. Jahte u marini vjetar je bacao jedne na druge.


Dvije bolnice u gradu su oštećene. Nekoliko kilometara istočnije, u zračnoj bazi Tyndallu koja se našla na »izravnom« udaru uragana, »šteta je znatna«, navodi se u priopćenju objavljenom na njezinoj mrežnoj stranici.


Stotine tisuća ljudi ostali su u četvrtak bez električne energije u nekoliko država na jugoistoku Sjedinjenih Država, pa tako i gotovo 390.000 na Floridi, 130.000 u Južnoj Karolini i 220.000 u Sjevernoj Karolini.


Uragan Michael koji je pratio vjetar od 250 km/h oslabio je i prešao u tropsku oluju. Pošto je protutnjao Floridom, prešao je u Alabamu i u Georgiju a zatim se uputio prema Južnoj i Sjevernoj Karolini.


Predsjednik Trump je u četvrtak oko podneva objavio da je na Floridi proglasio stanje prirodne katastrofe, što će omogućiti deblokiranje veće savezne pomoći, navodi se u priopćenju Bijele kuće. Trump je izvanredno stanje proglasio i za Georgiju.


Stradao je i grad Alford, oko 70 km od Panama Cityja, gdje su oštećene trgovine, kuće i benzinske crpke.


Obnova će »biti brza. Učinit ćemo sve da bude brza«, obećao je predsjednik Donald Trump u razgovoru za mrežu Fox News u četvrtak.


Uragan je bio »nevjerojatno snažan i razoran«, komentirao je, nazivajući ga »bolidom«.


U 20.00 sati po srednjoeuropskom vremenu uragan Michael se praćen vjetrom od 85 km/h, kretao brzinom od 37 km/h, navodi se u izvješću Nacionalnog središta za uragane.


Michael će u četvrtak navečer stići u Virginiju, gdje će mjestimično pati oko 22 cm oborina, što prijeti opasnim poplavama. Michael će u četvrtak kasno navečer ili u petak ujutro stići do Atlantika.


Sezona uragana traje od lipnja do studenog.


SAD je lani bio na udaru osam jakih oluja i triju velikih uragana – Irme, Marije i Harveyja. Potonji je prouzročio štetu od 125 milijarda dolara i poplavio metropolu Houston.