Vođa Solidarnosti

Počinio krivokletstvo? Poljska istražuje Walesu zbog sumnji da je lagao da nije bio komunistički doušnik

Hina

Reuters

Reuters

Riječ je o novom zapletu u dugotrajnom sporu između Walese i vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskog, također bivšeg protukomunističkog aktivista koji se s Walesom sukobio 1990-ih



Institut za povijest poljske vlade objavio je u utorak da istražuje Lecha Walesu zbog sumnji da je počinio krivokletstvo tvrdeći da nije bio komunistički doušnik.


Riječ je o novom zapletu u dugotrajnom sporu između Walese i vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskog, također bivšeg protukomunističkog aktivista koji se s Walesom sukobio 1990-ih.


Istražitelj Instituta za nacionalno sjećanje IPN rekao je da se slučaj odnosi na Walesino svjedočenje pod prisegom u kojem je rekao da su dokumenti koji ga optužuju da je bio plaćeni doušnik komunističke tajne policije 1970-ih bili krivotvoreni.




Walesa, dobitnik Nobelove nagrade za mir i vođa pokreta Solidarnosti koji je pridonio padu komunizma, priznao je da je potpisao da će biti doušnik, ali inzistira da to nikada nije činio i poseban sud oslobodio ga je sumnji 2000.


U siječnju, institut je objavio da su stručnjaci za analizu rukopisa dokazali autentičnost dokumenata koji upućuju da je Walesa surađivao s komunistima.Istraga, koja je počela u lipnju po nalogu glavnog državnog tužitelja, uslijedila je nakon prijave o sumnji da je počinjeno kazneno djelo koju su podnijele dvije privatne osobe, rekao je istražitelj Robert Janicki.»Slučaj je u preliminarnoj fazi«, rekao je Janicki. Šef Walesinog ureda Adam Dominski rekao je za poljsku agenciju PAP u utorak da ne postoje dokazi koji bi potvrdili te dokumente. »Predsjednik i dalje tvrdi da dokumenti nisu autentični i da on nije njihov autor«, rekao je.Kazna za krivokletstvo u vrijeme kada je Walesa svjedočio bila je do tri godine zatvora, rekao je Janicki.