Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. rujna 2019.
Afganistan

Počeo novi krug pregovora SAD-a i talibana za završetak 17-godišnjeg rata

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 23. kolovoz 2019. u 9:55 2019-08-23T09:55:00+02:00

SAD i talibani nalaze se od prošle godine u pokušaju da pronađu političko rješenje za sukob koji je postao najdulji rat Washingtona

Predstavnici SAD-a i talibana počeli su novi krug pregovora u pokušaju da iznađu političko rješenje 17-godišnjeg rata u Afganistanu, rekao je talibanski glasnogovornik u četvrtak navečer.

General Austin Scott Miller, zapovjednik NATO snaga u Afganistanu, također sudjeluje u pregovorima, kazao je glasnogovornik Zabiulah Mudžahid.

U srijedu, prije puta u katarski glavni grad Dohu, američki posebni predstavnik za Afganistan Zalmay Khalilzad u tvitu je napisao da "smo spremni (za dogovor). Vidjet ćemo jesu li i talibani".

Novi krug pregovora počinje kratko nakon što su u srijedu ubijena dva pripadnika američkog osoblja u Afganistanu.

Američki State Department rekao je u srijedu da će nakon susreta s talibanima u Dohi Khalilzad putovati u Afganistan, gdje će se "konzultirati s vodstvom afganistanske vlade o mirovnom procesu i potaknuti punu pripremu za unutarnje pregovore između vlade i talibana".

Nakon prijašnjeg kruga pregovora ranije ovog mjeseca, talibani su rekli da su imali "duge i korisne razgovore" sa SAD-om. 

SAD i talibani nalaze se od prošle godine u pokušaju da pronađu političko rješenje za sukob koji je postao najdulji rat Washingtona.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.