Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
29. siječnja 2020.
Ne igraju se

'Platit će nam za to': Sjeverna Koreja lansirala rakete zbog američko-južnokorejske vježbe

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 6. kolovoz 2019. u 12:43 2019-08-06T12:43:13+02:00

SEUL Sjeverna Koreja je četvrti put u manje od dva tjedna ispalila projektile u more uz svoju istočnu obalu, priopćila je u utorak Južna Koreja, dok režim u Pjongjangu upozorava da su neprijateljski potezi protiv njega "dosegli opasnu granicu".

Kritizirajući zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje kao "očito ometanje" mirovnih napora na Korejskom poluotoku, Sjeverna Koreja ispalila je niz projektila i raketa od kada su predsjednici Kim Jong Un i Donald Trump na sastanku 30. lipnja dogovorili pokretanje zamrlih pregovora o denuklearizaciji.

Pjongjang je prošlog tjedna zaprijetio da novih pregovora o nuklearnom programu možda neće biti ako Seul i Washington nastave vojne vježbe koje su počele ponedjeljak.

Sjeverna Koreja je u više navrata isticala da je predana diplomaciji i da će čekati do kraja godine da SAD ublaži sankcije i politički pritisak na Pjongjang zbog nuklearnog programa i programa balističkih projektila.

Ali ako SAD i Seul odluče zanemariti u više navrata izrečena upozorenja Sjeverne Koreje, "platit će tešku cijenu", poručio je glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

Trump umanjuje težinu sjevernokorejskih pokusa i tvrdi da time nije prekršen niti jedan sporazum postignut s Kimom, ali da pregovori o denuklearizaciji tek trebaju početi.

Analitičari vjeruju da je svrha testiranja projektila i raketa poboljšati sjevernokorejske vojne kapacitete i izvršiti pritisak na Washington da ponudi više ustupaka.

Američki ministar obrane Mark Esper kazao je da SAD neće pretjerivati u reakcijama zbog lansiranja sjevernokorejskih projektila i da će vrata za pregovore ostaviti otvorenima.

"Ključno je ostaviti otvorena vrata diplomaciji (...) ne namjeravamo pretjerano reagirati na to, ali pomno pratimo i dobro znamo što se događa", izjavio je Esper novinarima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze