Sjevernokorejska prijetnja

Pjongjang na američko-korejske vježbe zaprijetio nemilosrdnim napadima

Hina

Reuters

Reuters

»Ako čak i malo prekrše suverenitet i dignitet Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK), njezina će vojska početi nemilosrdne ultraprecizne udare s kopna, zraka, mora i podmorja«, prenijela je sjevernokorejska novinska agencija KCNA



SEUL Američki nosač zrakoplova USS Carl Vinson u utorak se pridružio vojnim vježbama Južne Koreje na što je Sjeverna Koreja zaprijetila Sjedinjenim Državama »nemilosrdnim« napadima u slučaju povrede njezina suvereniteta i dostojanstva.


Lovci F-18 polijetali su u utorak s nosača zrakoplova u dramatičnom pokazivanju američke borbene moći, povećavajući napetosti sa Sjevernom Korejom koja je uznemirila svoje susjede dvama nuklearnim pokusima te nizom raketnih testiranja u 2016. godini.


Sjeverna Koreja nazvala je uplovljavanje američke borbene skupine istočno od Korejskog poluotoka »nerazboritim« potezom.




»Ako čak i malo prekrše suverenitet i dignitet Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK), njezina će vojska početi nemilosrdne ultraprecizne udare s kopna, zraka, mora i podmorja«, prenijela je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.


Kontradmiral James W. Kilby, zapovjednik borbene skupine, rekao je novinarima u Južnoj Koreji da je raspoređivanje zrakoplova rutinski posao, ali su vojne vježbe s Južnom Korejom u središtu operacije.


Prošli tjedan Sjeverna Koreja ispalila je četiri balističke rakete u more blizu Japana u odgovoru na godišnje američko-južnokorejske vojne vježbe, koje Sjeverna Koreja smatra pripremom za rat.


Američki državni tajnik Rex Tillerson trebao bi u petak doputovati u prvi posjet Južnoj Koreji.


Prošli tjedan je američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima rekao da administracija predsjednika Donalda Trumpa ponovno promišlja strategiju prema Sjevernoj Koreji i »da se razmatraju sve opcije«.


Regionalna sila Kina, jedina saveznica Sjeverne Koreje, oštro se protivi raspoređivanju naprednog američkog proturaketnog sustava u Južnoj Koreji.


SAD i Južna Koreja tvrde da je svrha proturaketnog sustava THAAD obrana od Sjeverne Koreje, ali Kina strahuje da bi snažni radari mogli prodrijeti duboko u kineski teritorij i ugroziti joj sigurnost.


SAD je počeo raspoređivati sustav THAAD prije tjedan dana, točnije dan pošto je Sjeverna Koreja izvela posljednji od svoja četiri raketna ispitivanja.


Južnokorejski i američki vojnici počeli su 1. ožujka velike zajedničke vojne vježbe za koje kažu da su samoobrambene. Lani je sudjelovalo oko 17.000 američkih i više od 300.000 južnokorejskih vojnika, a ove godine ukupan broj vojnika mogao bi biti približno jednak.