Gvinejski zaljev

Pirati zaposjeli brod u vlasništvu norveške kompanije, oteti svi članovi posade

Hina

Ilustracija Reuters

Ilustracija Reuters

Piratstvo u Gvinejskom zaljevu ozbiljno je poremetio međunarodni pomorski promet u tom dijelu svijeta izazvavši štete za svjetsko gospodarstvo mjerene u milijardama dolara



Brod u vlasništvu norveške brodarske kompanije J.J. Ugland u subotu su zaposjeli pirati dok je bio na sidrištu ispred obala Benina te su oteli devetero članova posade, priopćila je u nedjelju norveška tvrtka.


Preostali članovi posade na brodu MV Bonita izvijestili su o događaju lokalne vlasti i brod je kasnije u subotu pristao u luku Cotonou, navela je tvrtka.


Tvrtkin tim za hitne situacije poduzima potrebne radnje i planira poteze te je u kontaktu s relevantnim vlastima. Ugland je u kontaktu s obiteljima članova posade i nastavit će ih dalje informirati, navodi se u priopćenju kompanije.




Daljnje obavijesti biti će dane ovisno o dostupnosti novih informacija, navela je brodarska kompanija.


Lučke vlasti u Beninu objavile su da su pirati oteli devetero članova posade, koji su svi filipinski državljani, a to je kasnije za jedan norveški list potvrdio i glasnogovornik brodarske kompanije.


Gvinejski zaljev, koji se prostire od Kameruna do Liberije, postao je najopasnija pomorska zona na svijetu, a napadi na brodove i traženje otkupnine za oslobađanje posade su relativno česti.


Piratstvo u Gvinejskom zaljevu ozbiljno je poremetio međunarodni pomorski promet u tom dijelu svijeta izazvavši štete za svjetsko gospodarstvo mjerene u milijardama dolara.