Tragedija

Pilot helikoptera Kobeja Bryanta upozoren da leti prenisko, čini se da se zabio u planinu

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters

"Vjerojatno je letio oslanjajući se na ono što vidi, a ne na instrumente koji nadziru visinu letenja", rekao je izvor NY Posta



Polako se otkrivaju uzroci tragedije i pada helikoptera u kojem je poginuo legendarni košarkaš Kobe Bryant, njegova 13-godišnja kći Gianna i još sedmero ljudi. New York Post piše da je pilot bio upozoren da leti opasno nisko prije nego što se srušio u brdima u Kaliforniji. Pretpostavlja se da je prilikom udara letio brzinom od gotovo 300 kilometara na sat.


Letjeli su pri iznimno lošim vremenskim uvjetima. Tog jutra u okolici Los Angelesa bilo je jako maglovito i većina helikoptera je bila prizemljena.


“Vjerojatno je letio oslanjajući se na ono što vidi, a ne na instrumente koji nadziru visinu letenja”, rekao je izvor NY Posta.




Pilot je s kontrolnog tornja bio upozoren da leti prenisko s obzirom na vremenske uvjete. Čini se da je pilot planirao sletjeti na aerodromu Burbank. No, kružio je oko 15 minuta čekajući dopuštenje za slijetanje. Malo prije nesreće pilot je podigao helikopter na više od 600 metara, a onda se srušio na visini od oko 500 metara.


“Ovakve se nesreće događaju jer pilot gubi osjećaj u prostoru. S obzirom na ostatke na mjestu nesreće, čini se da su se zabili u planinu prednjim dijelom helikoptera”, rekao je izvor New York Posta.


Helikopter kojim je Kobe Bryant letio tog kobnog dana je Sikorsky S-76, star 20 godina. Njime najčešće upravljaju dva pilota, no u nedjelju je pilotirao samo jedan.


Helikopter se srušio u nedjelju oko 10 sati ujutro po lokalnom vremenu iznad brdovitoga terena u Calabasasu u Kaliforniji, oko 65 km sjeverozapadno od Los Angelesa. Nije bilo preživjelih.


Ured šerifa Los Angelesa još nije objavio uzrok pada helikoptera, ali pretpostavlja se da je razlog u jako lošim vremenskim uvjetima. Meteorolog CNN-a Michael Guy opisao je da je u vrijeme pada helikoptera nad tim područjem vladala jako loša vidljivost s dosta magle.


– Vlažnost zraka bila je 100 posto, što znači da je zrak bio poput juhe, izjavio je CNN-ov meteorolog.