O položaju otoka

Picula se sastao s EU povjerenicom za regionalni razvoj Corinom Cretu

Mladen Trinajstić



BRUXELLES – Zastupnik Tonino Picula sastao se  s Europskom povjerenicom za regionalni razvoj Corinom Cretu, i snjom razgovarao o položaju europskih otoka u budućoj kohezijskoj politici EU-a. Sastanku su nazočili i Marie-Antoinette Maupertuis, izvjestiteljica Europskog odbora regija za otoke te Stefano Mallia, izvjestitelj Europskog ekonomskog i socijalnog odbora za otoke. Radno okupljanje je, doznajemo iz ureda našeg eurozastupnika te ujedno i potpredsjednika Međuskupine Europskog parlamenta zaduženog otoke, nastavak suradnje predstavnika Međuskupine s predstavnicima ostalih europskih institucija zaduženih za skrb o otocima.


Picula je tom prigodom predstavio inicijative Europskog parlamenta vezane za otoke, a sve u svijetlu u veljači prošle godine usvojene Rezolucije o posebnom statusu europskih otoka. Pozvao je na pravedniji odnos institucija EU-a prema europskim otocima te na očuvanje kohezijske politike kao glavnog instrumenta za investiranje u Uniji, pa tako i na otočnim područjima. Napomenuo je da je u Hrvatskoj u tijeku izrada novog Zakona o otocima u nastanku kojeg su, ustvrdio je, primjeri dobre prakse ostalih zemalja članica – dobrodošli.


– Mi ne možemo ispravljati prošlost ali želimo utjecati na budućnost europskih politika prema otocima. Pozdravljamo najnovije inicijative koje uključuju otoke kao što je osnivanje Europskog otočnog energetskog foruma (European Energy Islands Forum), naglasio je tom prigodom naš europarlamentarac angažiran na zastupanju otočne tematike u europskim institucijama dodavši i da ne može biti zadovoljan pritiscima na kohezijsku politiku koji idu za poništenjem svega dobrog što je na tom planu do sad napravljeno. Povjerenica Cretu pozdravila je prošlotjedno pokretanje Europskog otočnog energetskog foruma na Kreti i složila se s ocjenom zastupnika Picule o važnosti i nezamjenjivosti kohezijske politike, između ostalog i u svijetlu brige za razvoj i dobrobit žitelja europskih otoka.




– Nitko u EU ne smije biti ostavljen po strani, pogotovo ne područja koja trpe zbog svoje zemljopisne zakinutosti što je svakako slučaj s otocima, naglasila je tom prilikom Cretu. Na sastanku je dogovoreno i održavanje zajedničkog foruma o budućnosti europskih otoka s predstavnicima svih europskih institucija i zemalja članica EU. Forum će se, doznajemo, održati početkom iduće godine a njegovim najvažnijim ciljem označena je koordinacija svih razina odlučivanja kada su u pitanju otoci ali i usvajanje prijedloga za aktivniju europsku politiku prema otocima u novom, višegodišnjem proračunskom razdoblju.


Podsjetimo, zastupnik Picula suosnivač je Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke – radnog tijela zahvaljujući kojem su otoci posljednjih godina ušli u fokus europskih institucija. U svibnju je Picula bio i domaćinom visoke konferencije posvećene mehanizmima potpora EU-a ulaganjima u otoke u Europskom parlamentu u Strasbourgu na kojoj su, po prvi puta, na istom mjestu bili prisutni predstavnici Europske komisije, Odbora za regionalni razvoj EP-a, Konferencije perifernih pomorskih regija Europe (CPMR) te Europskog ekonomskog i socijalnog odbora. Time je potvrđena predanost europskih institucija prilagodbi kohezijske politike, odnosno mjerama koje će rezultirati olakšavanjem pristupa otočana fondovima i investicijama EU-a.