Otrovno olovo

Pet je mjeseci nakon požara u Notre Dameu: Mnogi su i danas izloženi otrovnoj olovnoj prašini

P. N.

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Najveći problem u cijeloj priči je to što je stotine djece nastavilo ići u škole prije nego što su čišćenja uopće započela - čak 18 škola i dječjih vrtića imalo je, prema testovima, nesigurnu razinu olova.



Parižani su nakon razornog požara katedrale Notre-Dame u travnju ostali izloženi otrovnoj prašini odnosno alarmantnim razinama olova u zraku. Računa se kako je otprilike šest tisuća djece mlađe od šest godina bilo izloženo ovome problemu, objavljuje New York Post.


Tek mjesec dana nakon požara gradski su dužnosnici u Parizu izveli prvi test kako bi otkrili koliko je grad zagađen, iako je taj problem trebalo istražiti u roku od 48 sati od nesretnog požara. Pokazalo se da se 450 tona olova koje je inače prekrivalo ovu gotičku kultnu katedralu raspršilo poput prašine, a među ostalim, nastradale su i škole, parkovi i druga mjesta prepuna djece.


New York Post saznaje i kako je olovo raspršeno u blizini katedrale bilo čak 1300 puta veće od onoga koje je dopušteno kroz Francuske sigurnosne smjernice, a Ministarstvo kulture u Francuskoj četiri je mjeseca čekalo da završi potpuno uklanjanje onečišćenja u okrugu katedrale. U to vrijeme nisu uspjeli primijeniti ni sigurnosne smjernice za radnike zbog čega su mnogi bili izloženi opasnim razinama olova.




– Nije nikakva nepoznanica da ćete ako spalite stotine tona olova imati značajno odlaganje otrovnih čestica u susjedstvu, rekao je savjetnik New York City Koalicije za zaustavljanje trovanja olovom Matthew J. Chachère.


Najveći problem u cijeloj priči je to što je stotine djece nastavilo ići u škole prije nego što su čišćenja uopće započela – čak 18 škola i dječjih vrtića imalo je, prema testovima, nesigurnu razinu olova.


Zamjenica gradonačelnice zadužena za zdravstvo Anne Souyris navela je kako su ovu temu odgovorni izbjegavali priopćiti u medijima kako ne bi “uplašili stanovnike” i kako bi ih zaštitili. Zdravstveni stručnjaci i danas upozoravaju da se djeca ne bi trebala dovoditi u blizinu katedrale.