Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. rujna 2019.
Nema dokaza

Pentagon: Oslobađanje talibana je korak unatrag

Pentagon / Foto: REUTERS
Pentagon / Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 11. veljača 2014. u 20:47 2014-02-11T20:47:38+01:00

Najavljeno oslobađanje više desetaka talibana iz zatvora u Bagramu predstavljalo bi veliki korak unatrag za pravnu državu u Afganistanu, upozorio je u utorak jedan glasnogovornik Pentagona

WASHINGTON Najavljeno oslobađanje više desetaka talibana iz zatvora u Bagramu predstavljalo bi veliki korak unatrag za pravnu državu u Afganistanu, upozorio je u utorak jedan glasnogovornik Pentagona.

»Oslobađanje tih zatvorenika bi bio veliki korak unatrag za pravnu državu u Afganistanu«, rekao je pukovnik Steven Warren.

Ured afganistanskog predsjednika hamida Karzaija je 9. siječnja najavio oslobađanje 88 talibana zbog nedostatnih dokaza protiv njih. NATO i Sjedinjene Države inzistiraju na njihovom sudjelovanju ili povezanosti s napadima na međunarodnu koaliciju.

Oko 65 od 88 zatvorenika su do sada dobili nalog za oslobođenje i trebaju biti pušteni u četvrtak, navodi Pantagon.

»Tim oslobađanjima se krše sporazumi između Sjedinjenih Država i Afganistana. SAD su dostavile veliku količine informacija i dokaza o tome da niti jedan od 88 zatvorenika ne bi trebao biti oslobođen«, rekao je pukovnik Warren.

»Američko stajalište je da oni predstavljaju prijetnju za američke snage«, upozorio je i tražio trenutačnu akciju SAD ako se oni naoružaju.

Oslobođenja predstavljaju dodatni kamen spoticanja između Kabula i Washingtona dok SAD pokušavaju uvjeriti predsjednika Hamida Karazaija da potpiše bilateralni sporazum o sigurnosti koji predviđa zadržavanje američkih vojnika nakon 2014.

Kontrolu velikog dijela zatvora u Bagramu SAD su predale afganistanskim vlastima u ožujku 2013.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.