Nema dokaza

Pentagon: Oslobađanje talibana je korak unatrag

Hina

Najavljeno oslobađanje više desetaka talibana iz zatvora u Bagramu predstavljalo bi veliki korak unatrag za pravnu državu u Afganistanu, upozorio je u utorak jedan glasnogovornik Pentagona



WASHINGTON Najavljeno oslobađanje više desetaka talibana iz zatvora u Bagramu predstavljalo bi veliki korak unatrag za pravnu državu u Afganistanu, upozorio je u utorak jedan glasnogovornik Pentagona.


»Oslobađanje tih zatvorenika bi bio veliki korak unatrag za pravnu državu u Afganistanu«, rekao je pukovnik Steven Warren.


Ured afganistanskog predsjednika hamida Karzaija je 9. siječnja najavio oslobađanje 88 talibana zbog nedostatnih dokaza protiv njih. NATO i Sjedinjene Države inzistiraju na njihovom sudjelovanju ili povezanosti s napadima na međunarodnu koaliciju.




Oko 65 od 88 zatvorenika su do sada dobili nalog za oslobođenje i trebaju biti pušteni u četvrtak, navodi Pantagon.


»Tim oslobađanjima se krše sporazumi između Sjedinjenih Država i Afganistana. SAD su dostavile veliku količine informacija i dokaza o tome da niti jedan od 88 zatvorenika ne bi trebao biti oslobođen«, rekao je pukovnik Warren.


»Američko stajalište je da oni predstavljaju prijetnju za američke snage«, upozorio je i tražio trenutačnu akciju SAD ako se oni naoružaju.


Oslobođenja predstavljaju dodatni kamen spoticanja između Kabula i Washingtona dok SAD pokušavaju uvjeriti predsjednika Hamida Karazaija da potpiše bilateralni sporazum o sigurnosti koji predviđa zadržavanje američkih vojnika nakon 2014.


Kontrolu velikog dijela zatvora u Bagramu SAD su predale afganistanskim vlastima u ožujku 2013.