Kriva procjena

Pedofilija u Crkvi: Papa nakon posebne istrage preplavljen boli, tugom i sramotom

Hina

REUTERS

REUTERS

Upoznavajući se s izvješćem istrage o »zloporabi moći« i »seksualnom zlostavljanju maloljetnika« koje su počinili pripadnici klera, Papa je kazao da se osjetio »preplavljen boli«.



Papa Franjo priznao je u srijedu da je napravio »velike greške« u procjeni situacije u Čileu, nakon što je pročitao zaključke istrage o seksualnom zlostavljanju koje je počinilo katoličko svećenstvo.


U pismu čileanskim biskupima koje je u srijedu navečer objavila Sveta Stolica, Papa kaže kako ih želi sazvati uskoro u Rimu kako bi razgovarali o zaključcima istrage koju je ubrzao.


Izvješće predano Papi sadrži 2300 stranica i svjedočanstva 64 osobe, prikupljene u New Yorku i Santiago de Chileu.




Tijekom putovanja u Čile od 15. do 18. siječnja, Papa je snažno branio čileanskog biskupa Juana Barrosa, osumnjičena da je šutio o teškim zločinima svećenika pedofila Fernanda Karadime, izjavivši kako je uvjeren u njegovu nevinost i zatraživši od navodnih žrtava dokaze o krivici.


Vatikan je Karadimu proglasio krivim 2011. za djela pedofilije iz 80-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća. Karadimine žrtve optužile su i Juana Barrosa za suučesništvo.


Papa se potom ispričao za nespretno izgovorene riječi u zrakoplovu kojim je putovao natrag u Rim, a potom poslao u Čile uglednog istražitelja iz Vatikana da prikupi svjedočanstva navodnih žrtava.


U pismu upućenom trideset dvojici čileanskih biskupa, koje je papa Franjo objavio u srijedu, nema, međutim, nikakvog posebnog spominjanja slučaja biskupa Juana Barrosa.


»Što se mene tiče, priznajem da sam počinio velike greške u procjeni i percepciji situacije, poglavito zbog pomanjkanja istinitih i uravnoteženih informacija«, piše Papa u tom dugom »mea culpa« na španjolskom.


Upoznavajući se s izvješćem istrage o »zloporabi moći« i »seksualnom zlostavljanju maloljetnika« koje su počinili pripadnici klera, Papa je kazao da se osjetio »preplavljen boli«.


Papa Franjo spominje »brojne živote ispunjene patnjom« u prikupljenim svjedočanstvima koji su ga nagnali na »tugu i sramotu«.