Poglavar srbijanske crkve

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej: ‘Nimalo me ne raduje ono što se događa u Hrvatskoj’

Hina

Reuters

Reuters

Ocijenio je i kako mu odnos s Rimom kvare susjedi događajima koje, kako je rekao, dobro pamtimo i koji predstavljaju tragediju naših naroda. Naglasio je kako se te nemile pojave i danas događaju te da one ne služe zbližavanju nego stoje kao prepreka



Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej poručio je kako ga ono što se danas događa u Hrvatskoj nimalo ne raduje, jer »ima dojam kako pobijeđena ideologija ponovo nalazi utočište i tlo na tim prostorima.


Poglavar srbijanske crkve rekao je u intervjuu TV Hramu, kojeg prenosi Tanjug i kako mu natpisi i slavljenje osuđenih osoba u Hrvatskoj stvaraju dojam da se, kako je rekao, ponavlja ono što je nekada bilo nazočno.


Ustvrdio je kako je papa Franjo čovjek koji je sagledao vrijeme, prirodu i misiju crkve u svijetu te »da je svjestan događaja iz prošlosti koje je činila Rimokatolička crkva na štetu cijeloga kršćanstva«.




»On to uviđa i želi to stanje popraviti«, rekao je Irinej.


Ocijenio je i kako mu odnos s Rimom kvare susjedi događajima koje, kako je rekao, dobro pamtimo i koji predstavljaju tragediju naših naroda. Naglasio je kako se te nemile pojave i danas događaju te da one ne služe zbližavanju nego stoje kao prepreka.


Ustvrdio je kako to uviđa i papa Franjo pa je zato, kako je istaknuo, i formirao svoju Komisiju da se vidi uloga Alojzija Stepinca.


»Mi preko naše Komisije pružamo povijesne činjenice koje su nepobitne, a njihovo je koliko će to uvažiti«, rekao je Irinej ocjenivši kako je položaj Srba vrlo težak.


Ustvrdio je kako se i Kosovo pokušava otrgnuti od Srbije te upitao što je Srbija bez Kosova?