Podrška

Parlament odobrio: Španjolska će sudjelovati u novom paketu pomoći Grčkoj

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



MADRID – Španjolski parlament odobrio je u utorak sudjelovanje u novom, trećem europskom paketu pomoći kojim će Španjolska dati Grčkoj deset od ukupno 86 milijardi eura.


Vlada desnog centra nije morala tražiti odobrenje parlamenta, no htjela je uoči izbora krajem godine pokazati čvrstu podršku u vođenju politike koju provodi u suradnji s Bruxellesom.


Za novo kreditiranje Grčke glasovalo je 297 zastupnika, a protiv je bilo 20 članova ljevice. Španjolski ministar gospodarstva Luis de Guindos istaknuo je da se reforme ne mogu izbjegavati.




»Sirene populizma završavaju u stvaranju iluzija«, rekao u obraćanju zastupnicima. »Neodgovorne politike imaju cijenu«, dodao je.


Sudjelovanje Španjolske u iznosu od 10,15 milijardi eura nazvao je »značajnim«. Grčka na temelju ranijih financijskih aranžmana već duguje Španjolskoj 26 milijuna eura.Inigo Errejón, jedan od vođa Podemosa, stranke koja se protivi mjerama štednje, rekao je kako rasprava o Grčkoj služi vladi kao propaganda.


Španjolska je izašla iz petogodišnje recesije, a vlada u Madridu ove godine očekuje 3,3 postotni gospodarski rast, dvostruko veći od prosjeka zemalja eurozone. Za iduću godinu najavljuje rast od tri posto.


No, stopa nezaposlenosti iznosi 22,4 posto i nakon grčke je druga u Europskoj uniji.


Ministri financija eurozone u petak su dali zeleno svjetlo novom paketu pomoći koji je spriječio Grke da napuste eurozonu, ali ih je obvezao na teške mjere štednje.


Finska, jedna od najžešćih protivnika novog ulijevanja novca u Grčku, u četvrtak je odobrila paket pomoći. Njemačka će glasovati u srijedu.