Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Što sad?

Parlament izglasao povijesnu odluku: Makedonija postaje Sjeverna Makedonija

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 20. listopad 2018. u 8:34 2018-10-20T08:34:37+02:00

 Sada je neizvjesno hoće li Cipras uspjeti učiniti isto te odluku ratificirati u grčkom parlamentu

SKOPLJE Makedonski parlament izglasao je u petak navečer ustavne promjene koje će omogućiti toj zemlji da promijeni ime u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno s Grčkom Svih 80 prisutnih zastupnika glasalo je za promjenu imena, čime je postignuta dvotrećinska većina od 120 zastupnika potrebna da bi se pokrenule ustavne promjene.

Socijaldemokratski premijer Zoran Zaev u lipnju se s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom dogovorio kako će Makedonija promijeniti svoje ime u Republika Sjeverna Makedonija te kako će Atena zauzvrat prestati blokirati svoje susjede u pokušaju pristupanja NATO-u i početku pregovora o pristupu članstvu u EU.

Grčka prisvaja ime Makedonije i povijesno naslijeđe te nekadašnje sjeverne pokrajine. Sada je neizvjesno hoće li Cipras uspjeti učiniti isto te odluku ratificirati u grčkom parlamentu.

Grčki nacionalisti, uključujući Ciprasove koalicijske partnere, protive se dopuštanju Makedoniji korištenje tog imena u bilo kojem obliku. Glavni grčki pregovarač s Makedonijom, Nikos Kocias, ovog je tjedna dao ostavku nakon sukoba s Ciprasovim koalicijskim partnerima koji se protive sporazumu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.