Urbi et Orbi

Papina Božićna poruka: Bliskom istoku treba rješenje s dvije države

Hina

Reuters

Reuters

»Molimo se da među stranama prevlada obnovljeni dijalog i da se konačno postigne ispregovarano rješenje, ono koje će omogućiti miroljubivu koegzistenciju dviju država u međusobno dogovorenim i međunarodno priznatim granicama«, rekao je Papa, govoreći o Palestincima i Izraelcima



VATIKAN Papa Franjo iskoristio je u ponedjeljak Božićnu poruku kako bi pozvao na rješenje sukoba na Bliskom istoku s dvije držav, nakon što je američki predsjednik Donald Trump izazvao napetosti u regiji priznanjem Jeruzalema glavnim gradom Izraela.


Franjo je govorio o Bliskom istoku i ostalim kriznim žarištima u svojoj Božičnoj poruci »Urbi et Orbi« (gradu i svijetu), četiri dana nakon što je više od 120 zemalja glasalo za UN-ovu rezoluciju kojom se poziva SAD da povuče odluku o Jeruzalemu.


»Molimo se da među stranama prevlada obnovljeni dijalog i da se konačno postigne ispregovarano rješenje, ono koje će omogućiti miroljubivu koegzistenciju dviju država u međusobno dogovorenim i međunarodno priznatim granicama«, rekao je Papa, govoreći o Palestincima i Izraelcima.




»Vidimo Isusa u djeci Bliskog istoka koja i dalje pate zbog rastućih napetosti između Izraelaca i Palestinaca«, dodao je Franjo u svojoj poruci s balkona Bazilike Svetog Petra pred desecima tisuća ljudi.


To je drugi put da je Papa javno govorio o Jeruzalemu otkad je Trump donio odluku o priznanju 6. prosinca. Toga je dana Franjo pozvao da se poštuje status quo grada.


Do Trumpove odluke, Washington kao i većina svijeta nije zauzimao strane o statusu Jeruzalema, najosjetljivijeg pritanja u mirovnom procesu.


Izrael tvrdi da je Jeruzalem njegov »nedjeljivi glavni grad«, a Palestinci žele Istočni Jeruzalem, u kojem živi više od 300 tisuća Palestinaca, za prijestolnicu svoje buduće države.


Promjena američke politike prema Jeruzalemu izazvala je veliko nezadovoljstvo međunarodne zajednice i potpunu osudu arapskog i islamskog svijeta.


Franjo, čelnik 1,2 milijarde rimokatolika u svijetu, pozvao je ljude da bespomoćnog Isusa vide u djeci koja pate zbog ratova, migracija i prirodnih nepogoda koje uzrokuje čovjek.


»Danas, kada našim svijetom pušu vjetrovi rata…Božić nas poziva da se usredotočimo na znak djeteta i prepoznamo ga na licima dječice, posebno one za koju, kao ni za Isusa, nema mjesta u prenoćištu«, istaknuo je Papa.


Franjo je, na peti Božić svog pontifikata, rekao da je vidio Isusa u djeci koju je sreo za nedavna posjeta Mijanmaru i Bangladešu te je pozvao na odgovarajuću zaštitu dostojanstva manjinskih skupina u toj regiji.


Oko 655.000 Rohingya pobjeglo je proteklih mejseci iz većinski buduističkog Mijanmara u Bangladeš svjedočeći o silovanjima, ubijanjima i paljenju za koje UN ocjenjuje da mogu predstavljati dokaze genocida.