Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
7. prosinca 2019.
Osramoćeni kardinal

Papa naredio ''temeljitu istragu'' vatikanskih dokumenata o McCarrickovu zlostavljanju

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 6. listopad 2018. u 18:04 2018-10-06T18:04:12+02:00

 Papa Franjo naredio je »temeljitu istragu« svih dokumenata koji se nalaze u vatikanskim uredima, a odnose se na osramoćenog američkog kardinala Theodorea McCarricka, što je prvi odgovor Svete Stolice na optužbe podignute protiv njega. 
U dokumentima iz kolovoza nadbiskup Carlo Maria Vigano, bivši vatikanski veleposlanik u SAD-u, kaže da je Papa godinama znao za nedolično McCarrickovo seksualno ponašanje prema odraslim sjemeništarcima, no da nije ništa poduzeo.
McCarrick je u srpnju postao prvi kardinal koji je podnio ostavku na dotadašnju funkciju u vodstvu crkve pošto su odvojene istrage pokazale da su izjave po kojima je spolno zlostavljao šesnaestogodišnjeg mladića vjerodostojne.
U priopćenju Vatikana objavljenom u subotu stoji da bi istraga koja se vodi protiv McCarricka mogla pokazati da su »tada poduzeti koraci koji nisu u skladu s aktualnim pristupom Crkve ovakvim problemima«.
U priopćenju iz kolovoza Vigano optužuje brojne aktualne i bivše visoke vatikanske i američke svećenike koji su prikrivali McCarrickov slučaj. Tada je pozvao Papu da odstupi s dužnosti.
»Odsad više nije prihvatljivo« da se prema biskupima koji su počinili ili su prikrivali zlostavljanja ponaša drukčije nego prema svećenicima koji su počinili ista zlodjela, priopćio je Vatikan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.