Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Molitva

Papa na Križnom putu izrazio ''sram'' jer ostavlja mladima svijet razjedinjen podjelama

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 31. ožujak 2018. u 0:00 2018-03-31T00:00:17+02:00

»Naše generacije ostavljaju mladima svijet razjedinjen podjelama i ratovima, svijet proždiran egoizmom u kojemu su marginalizirani mladi, djeca, bolesni, stari ljudi«, izrazio je žaljenje Papa.
Poglavar Katoličke crkve kojoj pripada 1,3 milijarde vjernika u svijetu predvodio je pobožnosti Velikog petka skrušeno, meditativno, zatvorenih očiju ispred osvijetljenog Koloseuma

 Papa Franjo izrazio je u petak »sram« što ostavlja mladim naraštajima »svijet razjedinjen podjelama i ratovima« u molitvi održanoj na tradicionalnom Križnom putu ispred Koloseuma u Rimu.

»Naše generacije ostavljaju mladima svijet razjedinjen podjelama i ratovima, svijet proždiran egoizmom u kojemu su marginalizirani mladi, djeca, bolesni, stari ljudi«, izrazio je žaljenje Papa.
Poglavar Katoličke crkve kojoj pripada 1,3 milijarde vjernika u svijetu predvodio je pobožnosti Velikog petka skrušeno, meditativno, zatvorenih očiju ispred osvijetljenog Koloseuma.
U molitvi kojom je završen Križni put u trajanju 90 minuta, Franjo je pozvao katolike da pogledaju u Isusa pogledom »punim srama, pokajanja i nade«.
»Neka naša sveta Crkva, koju čine grješnici, nastavi... unatoč svim pokušajima da je se diskreditira, biti svijetlo koje ohrabruje, olakšava i svjedoči prosvijećenu ljubav«, rekao je Papa.
Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Marco Minniti potvrdio ovog tjedna povišenu opasnost od atentata u Italiji, 10.000 policajaca osiguravalo je pobožnosti u Rimu.
Križ između 14 postaja nosili su sirijski par i njihovo troje djece, zatim iračke dominikanke te mladi ljudi.

Meditacije na ovogodišnjem Križnom putu napisalo je 15 mladih ljudi, između 16 i 27 godina, čime Papa podsjeća da ovu godinu želi posvetiti mladima.
Profesor Andrea Monda, vjeroučitelj, novinar i pisac, dobio je zadaću da izabere skupinu mladih i prikupi njihova razmišljanja – kazao je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Greg Burke, kako prenosi Vatikanski radio na hrvatskom jeziku.

U godini u kojoj Crkva poseban prostor posvećuje mladima, na sinodi koja će se održati u listopadu, Papa želi da o Kristovoj muci razmišljaju novi naraštaji, piše Vatikanski radio.
Citira profesora Mondu koji je savjetovao mlade neka ne pišu teološke tekstove, već budu ono što jesu.
»Tako su neki u Isusu lišenom odjeće vidjeli stvarnost migranata, jadnika koji su lišeni svega, ali koji ne gube dostojanstvo, jer se dostojanstvo ne može oduzeti nijednom čovjeku; i na kraju, u otajstvu Isusove smrti na križu vidjeli su tvrdnju da je smrt nešto što ne želimo vidjeti, što uklanjamo«, objasnio je prof. Monda.
Maksimalne mjere opreza vrijediti i u nedjelju tijekom mise na Trgu svetog Petra, a za pristup su predviđene kontrole senzorima metala i pretraživanja. Snage reda će se oslanjati i na videonadzor.
Papa Franjo predvodio je obrede na Veliki petak, pa je prije početka procesije održao misu u Bazilici sv. Petra.
Franjo će na Veliku subotu u bazilici predvoditi Vazmeno bdijenje, a vrhunac svečanosti bit će na uskrsnu nedjelju na Trgu sv. Petra kada će se obratiti tradicionalnom porukom i blagoslovom »Urbi et Orbi« (svijetu i gradu).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.