Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Večernja misa

Papa kaže da je 2017. bila obilježena ratovima i lažima

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 31. prosinac 2017. u 20:31 2017-12-31T20:31:11+01:00

VATIKAN Papa Franjo rekao je nedjelju u svojem govoru u povodu završetka godine da je 2017. bila obilježena ratovima, lažima i nepravdom, pozivajući ljude da preuzmu odgovornost za svoja djela.

U svojem zadnjem javnom obraćanju ove godine, tijekom večernje mise u bazilici sv. Petra, Papa je rekao da je čovječanstvo potratilo ovu godinu »na puno načina djelima smrti, lažima i nepravdama.«

I dok je rat najočitiji znak »apsurdnog ponosa«, kako ga je nazvao Papa, mnogi drugi grijesi uzrokovali su »ljudsku, društvenu i ekološku degradaciju«.

Premda nije spomenuo nijedan konkretan događaj iz 2017., Papa je tijekom godine komentirao mnoge najvažnije probleme u svijetu.

U travnju je osudio »neprihvatljiv pokolj« nedužnih civila u kemijskom napadu u Siriji. Prije mjesec dana posjetio je Mjanmar, iz kojeg je više od 600.000 muslimana Rohindža protjerano iz svojih domova u Bangladeš.

Papa je također pokušao dati poticaj miru u Kolumbiji tijekom posjeta u rujnu i lobirao je kod američkog predsjednika Donalda Trumpa u svibnju da prizna problem klimatskih promjena.

U vezi jačanja napetosti između Sjeverne Koreje i Zapada, Papa je izrazio zabrinutost zbog nuklearnih arsenala.

Nakon mise, Papa je prošetao Trgom sv. Petra. Obišao je velike jaslice postavljene ispred crkve i rukovao se i fotografirao s hodočasnicima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.